Srpski privrednici na Forumu u Belorusiji

Srpski privrednici na Forumu u Belorusiji


BEOGRAD, 28. marta  – U organizaciji Privredne komore Srbije u Minsk je  otputovala delegacija više od stotinu privrednika i poljoprivrednih proizvodača – predstavnika oko 40 firmi iz Srbije koji će 29. i 30. marta učestvovati na Poslovnom forumu i bilateralnim razgovorima sa predstavnicima beloruskih kompanija. Poslovni savet za saradnju privrednih komora Srbije i Belorusije i razgovori privrednika održavaju se u okviru Devetog zasedanja Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju dve zemlje, kojom predsedavaju srpski ministar privrede Željko Sertic i beloruski ministar trgovine Vladimir Koltovič. Nakon obraćanja ministara Sertića i Koltoviča i predstavnika privrednih komora Marka Čadeža Vladimira Jevgenjeviča Ulahoviča, na poslovnom savetu biće predstavljen investicioni potencijal srpske privrede i razmotrena aktuelna pitanja trgovinsko ekonomske saradnje Belorusije i Srbije, uključujući i finansijske instrumente podrške i pitanja sertifikacije proizvoda. „Iako je privredna saradnja Srbije i Belorusije unapređena nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini 2009. godine, ona je ispod potencijala naših privreda. Zasniva se uglavnom na trgovinskoj razmeni, koja je u prošloj godini prema srpskoj statistici iznosila 102,4 miliona dolara, uz skromno učešće proizvodnih koopreracija i drugih viših oblika poslovne i investicione saradnje“, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.
ČADEŽ
On je naveo da o mogućnostima za produbljivanje saradnje najbolje govori interesovanje više od stotinu privrednika koji putuju u Minsk.

Oni će učestvovati na forumu i o konkretnim poslovnim aranžmanima razgovarati sa beloruskim kolegama iz najrazličitijih sektora- od građevinarstva i industrije građevinskog materijala, preko poljoprivrede i prehrane, uključujući i naučne institute iz ove oblasti,mašinske, hemijske, farmaceutske, elektroindustrije, eksploatacije i prerade ruda, do turizma i bankarstva, naveo je on.
Na osnovu analiza Privredne komore Srbije, baziranih na razvojnim prioritetima Belorusije i podacima o strukturi uvoza ove zemlje, kao i sagledavanja potencijala za bilateralnu saradnju, prema rečima Čadeža, moguće je značajno povećanje srpskog izvoza na belorusko tržište.
„Možemo povećati plasman lekova i medicinske opreme, boja i lakova, alatnih mašina, opreme za energetiku, semenske robe, sadnog materijala, raznih prehrambenih proizvoda, svežeg, zamrznutog i sušenog voća i povrća, građevinskog materijala (cement, staklo, gips, karton), proizvoda od aluminijuma i bakra, delova i opreme za automobilsku iindustriju nameštaja i podnih obloga“, rekao je. Uz nastavak zajedničke proizvodnje traktora, mašina i autobusa, izgledi za proizvodne i poslovne koperacije, po Cadežu, postoje u građevinarstvu, uz angažovanje naše operative na gradilištima u Belorusiji, u proizvodnji auto delova, lekova, inženjering poslovima u poljoprivredi, rudarstvu i energetici (u oblasti obnovljivih izvora energije), banjskom turizmu, povezivanju i razmeni srpskih i beloruskih turoperatera.
BELORUSIJA
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, ukupna robna razmena Srbije i Belorusije prošle godine je iznosila 102,4 miliona dolara, u čemu srpski izvoz učestvuje sa 37,8 miliona dolara. Srbija je na belorusko tržište najviše izvozilla pokrivače podova, beli lim, veštaška creva, boje i premaze, a iz Belorusije uvozila propan, upredene žice, kablove, butan, traktore i polietilen. Najviši nivo trgovine dve zemlje su ostvarile 2013. godine – ukupno 179,3 miliona dolara, od čega je izvoz iz Srbije bio 82,4 a uvoz iz Belorusije 96,9 miliona dolara. Nakon toga u protekle dve godine došlo je do pada u razmeni, usled nestabilnosti tržišta, devalvacije beloruske rublje i pada tražnje kupaca iz Belorusije, navodi se u saopštenju PKS.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar