STABILNA EKONOMSKA POLITIKA: Agencija “Fič” povećala kreditni rejting Srbije

STABILNA EKONOMSKA POLITIKA: Agencija “Fič” povećala kreditni rejting Srbije

Shutterstock


Rejting agencija “Fič” povećala je kreditni rejting Srbije sa “BB” na “BB+” sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, navodi sajt Ministarstva finansija.

Prema oceni agencije, odluka o povećanju kreditnog rejtinga Srbije, doneta je na osnovu stabilne ekonomske politike, usmerene ka daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja i smanjenju javnog duga.

Agencija ističe fisklanu disciplinu Vlade Srbije i posvećenost fiskalnoj konsolidaciji koja je donela kontinuirani suficit budžeta opšte države u proseku od 0,9 odsto BDP-a u 2017. i 2018. godini u odnosu na deficit od 6,2 odsto BDP-a koliko je iznosio u 2014.

“Fič” očekuje da će fiskalna stabilnost biti očuvana i u narednom periodu – kako po osnovu čvrste kontrole tekućih rashoda, tako i po osnovu rasta ekonomske aktivnosti i snažnog rasta poreskih prihoda.

Kako se navodi u saopštenju agencije, u proteklom periodu ostvareno je značajno smanjenje učešća javnog duga u BDP-u kao i snažan privredni rast.

Učešće duga opšte države u BDP-u beleži pad za 16,7 procentnih poena, sa 71,2 odsto na kraju 2015. godine na 54,5 odsto na kraju 2018. godine.

Nastavak ekonomskog rasta

Agencija “Fič” predviđa nastavak snažnog ekonomskog rasta, koji će podržati napore Vlade Srbije da ostvari planirane fiskalne rezultate i dovede do daljeg smanjenja zaduženosti, sa projektovanim učešćem opšteg duga države u BDP-u od 37,4 odsto do 2028. godine.

U saopštenju se konstatuje da je poboljšana valutna struktura javnog duga, prevashodno usled smanjenja učešća dolarskog duga na koje je u velikoj meri uticala transakcija prevremenog otkupa dolarskih obveznica u junu mesecu ove godine.

Sredstvima koja su ostvarena novom emisijom evroobveznica na međunarodnom finansijskom tržištu prevremeno su otkupljene ranije emitovane dolarske evroobveznice, u ukupnom iznosu od 1,1 milijardu dolara i ostvareni povoljni uslovi na međunarodnom finansijskom tržištu kapitala, po najnižoj kamatnoj stopi od 1,5 odsto (kuponska stopa) sa rokom dospeća od 10 godina, navodi se u saopštenju.

Rejting agencija pozitivno ocenjuje nisku i stabilnu inflaciju koja je u avgustu iznosila 1,3 odsto uz istovremenu stabilnost deviznog kursa, što je, kažu, omogućilo Narodnoj banci Srbije da dodatno smanji referentnu kamatnu stopu na nivo od 2,5 odsto.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije nastavile su rast i na kraju avgusta 2019. godine iznosile su 13,1 milijardi evra.

Jačanje bankarskog sektora, posebno u pogledu kvaliteta aktive, podržalo je snažniji rast kreditne aktivnosti, a udeo NPL smanjen je na 5,0 odsto na kraju jula u odnosu na 21,6 odsto, koliko je iznosio na kraju 2015. godine.

U izveštaju se pozitivno ocenjuje rast investicionih ulaganja, poboljšanje uslova na tržištu rada, jačanje bankarskog sistema, uz nastavak rasta odobrenih kredita pravnim licima.

Posebno se ističe i posvećenost Vlade Srbije očuvanju kontinuiteta aktuelne ekonomske politike, što agencija navodi i kao ključni faktor za povećanje kreditnog rejtinga u narednom periodu.

Veliki uspeh ekonomske politike

Jedna od najvećih svetskih rejting agencija “Fič Rejtings” povećala je kreditni rejting naše zemlje sa “BB” na “BB+”, što ministar finansija Siniša Mali ocenjuje kao još jednu potvrdu uspešnosti reformi koje se sprovode u našoj zemlji i navodi da je to dodatni impuls domaćoj ekonomiji, koja teži da postane još konkurentnija u svetskim okvirima.

“Poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije ogroman je uspeh i odlična vest za sve nas. To konkretno znači da smo sada neuporedivo konkurentniji činilac u kretanjima svetske ekonomije, posebno u njenim investicionim tokovima, s obzirom da smo, pre svega zahvaljujuci teškim reformama, uspeli da uspostavimo makroekonomsku stabilnost i da je održimo”, rekao je Mali, a navodi se na sajtu Ministarstva.

Prema njegovim rečima, Srbija sada ima još bolje šanse da privuče još više investicija, dodajući da je Fič prepoznao i da je inflacija stabilna i niska, devizne rezerve uvećane, što, kaže, jača otpornost naše zemlje na spoljne “šokove”.

Mali objašnjava da bolja ocena definitivno dovodi do smanjenja rizika i pada kamatnih stopa i za privredu i za državu, čime su, pre svega poslovne mogućnosti neuporedivo veće.

Ministar kaže da je posebno ponosan na poboljšanje stanja javnog duga, što je „Fitč Rejtings“ takođe prepoznao.

“Podsetimo da smo 2014. godine imali javni dug veći od 70 odsto BDP-a, dok je na kraju jula ove godine iznosio 51,9 odsto. Mi naše obaveze ispunjavamo na vreme i to uliva dodatnu sigurnost kreditorima. Ne želimo da našoj deci ostavimo skupe kredite i veliku zaduženost zemlje. Upravo „Fič Rejtings“ prepoznaje tu našu nameru, a predviđaju da će javni dug u odnosu na BDP 2021. godine biti još niži – 46,2 odsto”, istakao je ministar.

Navodi da je do uvećanja kreditnog rejtinga došlo i zbog toga što je jedna od vodećih svetskih rejting agencija utvrdila da Vlada vodi odgovornu fiskalnu i monetarnu politiku, zbog čega sada možemo, kaže Mali, da znatno uvećavamo plate u javnom sektoru, penzije i da planiramo javna ulaganja.

“Sada imamo suficit u budžetu treću godinu zaredom, dok smo pre nekoliko godina bili na ivici propasti, zbog čega smo bili prinuđeni da sprovodimo teške mere. Sada možemo samo da budemo ponosni, jer te mere proizvode rezultat, to sada naši građani mogu da osete“, rekao je Mali.

Stvorili smo prostor, dodaje on, da dalje unapređujemo životni standard građana, ali i da podstičemo privredni rast.

„Od izuzetnog su značaja mere kojima planiramo da dalje podstaknemo privredu i zapošljavanje u zemlji, a kao što sam već više puta govorio, očekujemo da nezaposlenost već početkom sledeće godine bude jednocifrena. Sve to je sada moguće zahvaljujući konsolidaciji javnih finansija i neuporedivo stabilnijoj ekonomiji“, navodi Mali.

Podsetio je da je nedavno i rejting agencija “Mudis” popravila izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije za zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa stabilnih na pozitivne i potvrdila kreditni rejting Srbije na nivo B-3.

“Nemamo nameru da se zaustavimo, želimo da Srbija bude još bolje mesto za život i da dodatno unapređujemo sve oblasti, a spremni smo da dodatno zasučemo rukave i obezbedimo još bolje ekonomske rezultate“, istakao je Mali.

On je podsetio da su prognoze međunarodnih finansijskih institucija da će srpska privreda u narednom periodu godišnje prosečno da raste za četiri odsto.

Procene MMF-a su da će BDP po glavi stanovnika 2023. godine biti 10.394 dolara, što je u odnosu na 7.207 dolara u 2018. godini, povećanje od 44 odsto.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar