Biznis
21.05.2022. 17:06
R. E.

Aleksandar Vučić

"Struja će morati da poskupi, ali to se neće desiti preko noći"

struja, sijalica, svetlo
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se "razmišlja" o izgradnji malih modularnih nukelarnih elektrana u Srbiji, jer će time električna energija biti osigurana.

"Struja će u nekom trenutku morati da poskupi, ali to se neće desiti 'preko noći'. Moramo da imamo velika ulaganja u elektroprivredu. Razmišljamo o malim modularnim nukelarkama u budućnosti, jer to osigurava električnu energiju u svakom trenutku i tada ni od koga ne zavisite", rekao je Vučić za TV Pink.
 

On je u intervjuu posle sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Obranom rekao da je važno imati prijatelja poput Mađarske i dodao da je od velikog značaja da jedna zemlja dopusti da se na njenoj teritoriji skladišti tuđi gas.

Predsednik Vučić je rekao da je Srbija "zamolila" Mađarsku da joj omogući da u mađarska skladišta smesti između 300 i 500 miliona kubnih metara gasa, jer će tada građani Srbije biti sigurni, čak i ako "neko pokuša da preseče linije za gas, jer mora da se računa na histeriju, a ne na racionalno".

On je naglasio da je gasno snabdevanje najvažnije, posebno za termoelektrane Novi Sad i Pančevo.

"Najbitniji je decembar i januar, jer tada gasom moramo da snabdevamo termoelektrane toplane Novi Sad i Pančevo, da bismo imali dovoljno struje, jer nemamo dovoljno uglja i hidropotencijala", rekao je on.

Predsednik je rekao da je cena uglja skočila za četiri puta u poslednjh nekoliko meseci, tako da će na zimu da bude nestašice "i uglja i svega drugog".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Na ovaj način će se smanjiti zavisnost od ruskog gasa
POLAND RUSSIA ENERGY

LNG terminal

11.05.2022. 07:10

Na ovaj način će se smanjiti zavisnost od ruskog gasa

Smanjenje zavisnosti od ruskog gasa nije lak, ali ni nemoguć poduhvat. Korak u tom pravcu učinjen je kada je u grčkom gradu Aleksandropolisu počela izgradnja terminala za tečni prirodni gas (LNG).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve