Biznis
28.05.2022. 18:10
Beta

Grčka

Subvencije za kupovinu štedljivih električnih uređaja

frižider, bela tehnika
Izvor: Shutterstock

U Grčkoj su objavljene subvencije od 35 do 50 odsto za zamenu kućnih električnih uređaja štedljivim.

To je deo prošle nedelje najavljenog plana Vlade Grčke za vanrednu uštedu električne i druge energije u slučaju potpunog i dužeg prekida isporuke ruskog gasa i drastičnog poskupljenja struje na međunarodnom tržištu.

Ministar životne sredine i energetike Kostas Skrekas je rekao za atinsku RTV "Skai" da je u državnom budžetu za zamenu električnih aparata koji troše više struje nego savremeni, predviđeno 150 miliona evra, a zajedno sa učešćem građana očekuje se da će u Grčkoj na to biti potrošeno 300 miliona evra.

Računa se da će biti zamenjeno i 380.000 starih električnih uređaja u domaćinstvima.

Svako domaćinstvo može da zameni do tri različita aparata, ali ne može da uz subvenciju kupi dva frižidera ili dva zamrzivača, ali može da kupi dva štedljiva klima uređaja, rekao je ministar i objasnio da je cilj da se time račun za struju domaćinstva smanji za 30 odsto.

Krekas je istakao da je Vlada tu novu meru namenila prvenstvno socijalno ugroženim porodicama, pre svega porodicama sa invalidnim članom, višečlanim porodicama i porodicama s malim primanjima.

Procedura da bi se dobila subvencija za kupovinu štedljivih eletričnih uređaja za domaćinstvo je jednostavna, ocenio je ministar: prijava može da se podnese ili na državni portal gov.gr ili u prodavnici gde se uređaj kupuje, pri čemu treba dati ime kupca, poreski broj koji imaju svi građani i broj fiskalnog računa za uređaje koji se zamenjuju.

Očekuje se da sprovodjenje nove mere počne narednih dana kada će gradjani moći da počnu da znatno jeftinije kupuju štedljive uredjaje plaćajući cenu umanjenu za iznos subvencije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
31°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve