SUSPENDOVALI PROGRAM: Apple više neće slušati poverljive snimke korisnika “Siri”

SUSPENDOVALI PROGRAM: Apple više neće slušati poverljive snimke korisnika “Siri”

foto: Shutterstock


Nakon otkrića Gardijana da zaposleni u Apple-u redovno slušaju poverljive medicinske podatke, ponude lekova i snimke parova koji imaju seks, u okviru obezbeđenja kvaliteta ili ocenjivanja rada programa glasovnog asistenta Siri, IT gigant saopštio je da od danas suspenduju ovu praksu.

Kompanija je saopštila, prenosi Gardijan, da neće ponovo pokrenuti program sve dok ne sprovede temeljni pregled prakse i obavezala se da će ubuduće korisnici, prilikom ažuriranja softvera, moći da odustanu od šeme osiguranja kvaliteta.

“Mi smo posvećeni pružanju sjajnog iskustva Siri, istovremeno štiteći privatnost korisnika. Dok vršimo detaljni pregled, suspendovaćemo Siri ocenu širom sveta. Pored toga, korisnici će kao deo budućeg ažuriranja softvera imati mogućnost izbora da učestvuju u ocenjivanju”, saopšteno je iz Apple-a.

Apple

Prema ranije pisanju Gardijana, Apple u svojoj dokumentaciji o privatnosti potrošača ne otkriva da mali deo Siri snimaka prosleđuje svojim “podizvođačim” koji rade za kompaniju širom sveta. Njihov zadatak je da ocenjuju odgovore na različite faktore, uključujući da li je aktiviranje glasovnog pomoćnika Siri namerno ili slučajno, da li je Sirin odgovor zadovoljavajući i tačan.

Iz Apple-a objašanjavaju da se podaci “koriste kako bi se pomoglo usavršavanju softvera Siri, da vas što bolje razume i prepozna šta govorite”. Međutim, kako piše Gardijan, kompanija nigde izričito ne navodi da taj posao obavljaju ljudi koji slušaju pseudonimizirane snimke.

“Mali deo Siri zahteva se analizira da bi se poboljšao softver. Korisnički zahtevi nisu povezani sa Apple-ovim ID-om korisnika, a Siri odgovori se analiziraju u sigurnim objektima i svi recenzenti su dužni da se pridržavaju Apple-ovih strogih zahteva za poverljivost”, navodi Apple u odgovoru Gardijanu i dodaje da kompanija za ocenjivanje koristi vrlo mali i slučajno odabrani broj Siri zahteva, tačnije manje od 1 odsto dnevnih Siri aktiviranja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar