Biznis
10.05.2022. 15:11
Beta

Novo poskupljenje

Sve je poskupelo pa i hleb "Sava"

Hleb
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN GOJIC

Hleb "sava" od sutra će biti skuplji tri dinara i umesto 46 košta 49 dinara, odlučilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, a trgovcima, velikim lancima, marža od šest odsto je mala pa traže nekoliko puta veću, rekao je predsednik Unije pekara Zoran Pralica.

"Od Vlade Srbije tražili smo da vekna 'sava' košta 60 dinara ako se ukine Uredba o ograničavanju cene hleba od brašna tipa 500 i prekine isporuka brašna iz robnih rezervi, a ako se produži taj podzakonski akt, da taj hleb košta od 52 do 55 dinara jer nas trgovina ucenjuje i traži maržu od šest do osam dinara po vekni", rekao je Pralica za Betu.

Uredba o ograničenju cene hleba od brašna tip 500 istekla je danas, a biće produžena još 90 dana, ali će Vlada Srbije dozvoliti poskupljenje vekne "sava" za tri dinara, sa 46 na 49 dinara, a uz to će se isporučivati brašno iz robnih rezervi.

Trgovci, prema rečima Pralice u ovoj krizi ne žele da se odreknu ničega, već ucenjuju i zavisno od toga odredjuju maržu na navodnu "izloženost hleba na policama".

Marža za specijalne vrste hleba nije šest odsto, već kako je rekao, od 30 odsto pa do 100 odsto u odnosu na cenu, zavisno od vrste hleba.

"Ne možemo sa ovom cenom hleba, čak ni sa novom da opstanemo, ali ne možemo da izdržimo ni borbu sa velikim trgovinskim lancima oko njihovih zahteva sa visinom rabata", rekao je Pralica.
 

Dodao je da će za dve nedelje biti sastanak pekara i trgovaca kako bi se rešio problem visine trgovačkih marži.

Pralica je rekao da trgovinama nije dovoljna čak ni tako visoka marža, pa novac za prodati hleb ne daju za 30 već za 60 i 90 dana.
 

"Nisam optimista kada je reč o cenama, one će rasti jer sve poskupljuje. I da je odobrena i cena hleba "sava" od 60 dinara i ona ne bi bila rentabilna duži vremenski period", rekao je Pralica.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako će se inflacija kretati u ovoj godini?
Cene, inflacija

Novčanik ne laže

25.01.2022. 07:05

Kako će se inflacija kretati u ovoj godini?

U krajnjoj liniji nije ni bitno ko je u pravu. Da li istinu govore oni koji se pozivaju na "prosečnu“ inflaciju od tri do četiri odsto ili su u pravu oni koji kažu da je međugodišnja inflacija skoro osam odsto. Činjenica je da je inflacija tu. I činjenica je da novčanik ne laže.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve