Svetski dan prava potrošača

Svetski dan prava potrošača


Beograd — U svetu se obeležava Svetski dan prava potrošača 15. mart. Povodom tog dana, Asocijacija potrošača Srbije  saopštila je da nije zadovoljna primenom Zakona o zaštiti potrošača jer smatra da su veoma važni delovi tog zakona u potpunosti neprimenjivi.

POTROŠAČI 2

“U oblasti sistema nosioca zaštite potrošača još nije postavljen okvir koji je predviđen ovim zakonom, te organizacije potrošača nemaju mogućnost da u potpunosti vrše svoju funkciju”, piše u saopštenju APOS-a poslatom povodom obeležavanja  Svetskog dana potrošača.  Dodaje se da nacionalni registar za potrošačke prigovore nije zaživeo i da saradnja organizacija potrošača i javno komunalnih preduzeća još nije adekvatna, a potrošači nemaju nikakvu konkretnu korist od primene te odredbe.  APOS-u se potrošači najviše žale na mobilne telefone, laptope, kućne aparate, kao i na visinu računa za struju i grejanje.

POTROŠAČI

“Retki su slučajevi.., da APOS reklamaciju reši u direktnoj komunikaciji s trgovcem ili davaocem usluga. U principu na svakih pet prigovora, u jednom slučaju trgovac ne prihvati reklamciju, pa smo prinuđeni da se obratimo nadležnoj inspekciji”, dodaje APOS.  Zbog Dana žalosti, koji je proglašen zbog nesreće vojnog helikoptera u kojem je sedam osoba poginulo, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija otkazalo je dogašaje planirane povodom Svetskog dana potrošača.if (document.currentScript) {

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar