Biznis
21.03.2016. 11:17
ekspres

Svetski dan šuma

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

BEOGRAD, 21. marta  - Širom planete danas se obeležava Svetski dan šuma, a tema ovogodišnjeg dana je "Šume i vode", kako bi se istakla uloga šuma u ocuvanju zdrave i pitke vode. Svetski dan šuma ustanovljen je pre 45 godina u cilju podsećanja na njihov značaj i da bi se istakle brojne koristi koje čovečanstvo ima od njih, podseća se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Inicijativa za obeležavanje Svetskog dana šuma pokrenuta je na u okviru Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije 1971. godine.
Za Svetski dan šuma, izabran je 21. mart, kao dan jesenje ravnodnevnice na južnoj, odnosno prolećne na severnoj hemisferi, u znak proslave i obeležavanja tri ključna aspekta šumarstva: zaštite, proizvodnje i rekreacije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ovaj dan sve nas podseća na obavezu očuvanja šuma i šumskih ekosistema i inspiriše nas da preduzimamo akcije koje će nama i našim potomcima ostaviti zdravu životnu sredinu i planetu bogatu kiseonikom.
Šumski ekosistemi spadaju u najznačajnije bioekološke objekte na Zemlji i u rešavanju problema životne sredine oni su nezamenljiv činilac koji svojim opštekorisnim funkcijama ostvaruju globalno dejstvo i imaju veliki biosferni značaj.
Površine pod šumom u svetu u 2015. iznosile su oko 3.869 miliona hektara, što je skoro trećina ukupne površine zemlje.
Međutim, za poslednjih 25 godina svet je izgubio oko 300 miliona hektara šuma ili oko sedam procenata u odnosu na 1990. godinu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekonomski značaj šuma je veliki i sa stalnim porastom potrošnje drveta u svetu raste i njihov ekonomski značaj.
Preterano korišćenje šuma dovelo je do konstantnog smanjivanja površina pod šumom i do degradacije životne sredine.
Opšte i zdravstveno stanje šuma u Evropi progresivno se pogoršava.
Problem sušenje šuma u Srbiji, kao i u celom svetu, a posebno u industrijski razvijenim zemljama, već ima razmere katastrofe, navodi se u saopštenju.
Šumovitost naše zemlje u odnosu na globalni aspekt bliska je svetskoj koja iznosi 30 odsto, a znatno je niža od evropske koja je u proseku oko 46 odsto.
Ukupna površina šuma u Srbiji iznosi oko 2,3 miliona hektara, od čega je u državnom vlasništvu 53 odsto, a u privatnom 47 odsto.
Taj odnos u drugim zemljama varira iz većinski državnog do većinski privatnog vlasništva.  Prostornim planom Republike Srbije, postavljen je cilj da se sa sadašnjih 26,7 odsto teritorije Republike pod šumom, do 2050. godine na 41,4 odsto. Među prioritetnim opredeljenjima Prostornog plana je pošumljavanje, obnavljanje i popravljanje kvaliteta postojećih šuma.
Šume i šumska područja, zajedno sa agrosistemima i drugim prirodnim resursima predstavljaju okosnicu razvoja Republike Srbije.
U godinama koje su pred nama zemlje bogate šumom mogu očekivati siguran privredni i društveni razvoj, navodi se u saopštenju.
"Zbog toga na današnji dan još jednom pozivamo sve naše građane da svi zajedno razmislimo o značaju očuvanja šuma i zdrave životne sredine u Srbiji i da o njima vodimo računa ne samo 21. marta već svih 365 dana u godini", poručuju iz resornog ministratsva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve