TEMPI PASSATI: FOLKSVAGEN U SRBIJI

TEMPI PASSATI: FOLKSVAGEN U SRBIJI


Podatak da će novoj “Folksvagenovoj” fabrici biti potrebno čak 650 inženjera otkriva i nešto više o samoj nameri nemačke kompanije. A to je da im cilj nije samo puko sklapanje njihovih modela, kao što je to slučaj sa “Fijatom” u Kragujevcu

 

Ako će da prave „golf 2″, neka dođu odmah! Tako glasi najnovija šala posle najave da bi “Folksvagen” mogao da otvori fabriku u Srbiji.

No, šalu na stranu, ali automobilska industrija Srbije, koja se trenutno bazira praktično samo na “Fijatu”, mogla bi znatno da ojača ukoliko u aprilu uprava nemačkog “Folksvagena” odluči da novu fabriku gradi baš u Šumadiji. Sa ulaganjem od 1,4 milijarde evra, zapošljavanjem oko 5.000 radnika, od čega čak 650 inženjera, bio bi to investicioni poduhvat koji bi mogao da donese svežu krv u srpsku ekonomiju.

Naravno, kao i uvek kada je neka potencijalno dobra vest u pitanju, ima onih nekoliko „ali”. Prvo „ali” odnosi se na to da želju da dovuku nemačkog automobilskog giganta imaju i istočne komšije – Bugari.

U jednom trenutku kao potencijalne destinacije slovile su i Rumunija, Turska, pa čak i Severna Makedonija.
Bugari su čak ponudili i dve lokacije – zonu Kremikovci kod Sofije i industrijsku zonu Rakovski kod Plovdiva.

Zvaničnici u Srbiji su mnogo oprezniji i ne spominju nikakve lokacije. Premijerka Ana Brnabić izjavila je i da je reč o suviše velikoj investiciji da bi se o njoj na taj način pričalo u medijima. U javnosti se, međutim, spekuliše da bi, ako do ovog posla dođe, fabrika mogla da bude izgrađena negde oko Jagodine, Ćuprije ili Paraćina.

 

Ceo tekst o dolasku Folksvagena možete pročitati u najnovijem broju Ekspresa, koji se od petka nalazi u prodaji na kioscima

© Zabranjeno je preuzimanje tekstova kao i njihovih delova. Neovlašćeno preuzimanje smatra se kršenjem autorskih prava.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar