Biznis
13.12.2023. 21:30
Beta

Problemi s autopilotom

Tesla povlači DVA MILIONA automobila

Tesla
Izvor: Shutterstock

Kompanija električnih automobila Tesla povući će sa tržišta više od dva miliona automobila kako bi uvela bezbednosne garancije da vozači ne mogu da zloupotrebljavaju sistem za automatsku vožnju.

Američki bezbednosni regulatori saopštili su da je kompanija najavila da će ažurirati softver razvijen za automatsko samoupravljanje automobila kako bi rešila problem koji je izazvao više saobraćajnih nesreća.

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja dve godine istražuje saobraćajne nesreće u kojima su učestvovali vozači Tesla automobila. Neke od nesreća koje su se dogodile na autoputevima dok su vozači koristili opciju Autopilot imale su smrtni ishod.

Agencija je nakon istrage otkrila da softver koji treba da obezbedi automatsku vožnju nije adekvatan i da može biti zloupotrebljen od strane vozača.

Kompanija Tesla će sa tržišta povući sva vozila koja je prodala u SAD među kojima su modeli proizvedeni od 5. oktobra 2012. do 7. decembra ove godine kako bi ažurirala sofrver.

Opcija Autopilot može automatski da upravlja, ubrzava i koči u svojoj traci, ali je sistem za pomoć vozaču i ne može potpuno samostalno da upravlja automobilom.

Nezavisni testovi su otkrili da je sistem, koji treba da spreči da vozači potpuno prepuste kontrolu autopilotu, lako prevariti, toliko da su vozači uhvaćeni dok voze pijani ili čak sede na zadnjem sedištu.

U svom izveštaju o grešci podnetom agenciji za bezbednost, Tesla je saoptila da kontrole autopilota "možda nisu dovoljne da spreče zloupotrebu vozača".

Kompanija je na svojoj internet stranici saopštila da autopilot opcija ne sme da se koristi za samostalno upravljanje automobilom, da je osmišljena sa ciljem da pomogne vozačima ali da oni moraju biti spremni da intervenišu u svakom trenutku.

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja istražuje 35 saobraćajnih nesreća u kojima su od 2016. godine učestvovali Teslini automobili u Autopilot modu i u kojima je život izgubilo 17 osoba.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mercedes v.s. BMW - šta se bolje prodaje
automobil

Nemci na 4 točka

11.10.2023. 08:00

Mercedes v.s. BMW - šta se bolje prodaje

Nemački automobilski gigant "Mercedes" je u trećem kvartalu ove godine zabeležio međugodišnji pad prodaje od četiri odsto, na 510.600 vozila.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve