Biznis
01.12.2020. 16:44
Milica Popović Junior PR manager Right

Tik Tok i njegove mogućnosti za oglašivače

shutterstock_1624679044.jpg

Ulaskom u istoriju kao prva aplikacija sa milijardu aktivnih korisnika, Tik Tok se nesumnjivo pozicionirao kao društvena mreža sa ogromnim marketinškim potencijalom. Veliki broj globalnih brendova prepoznao je taj potencijal i pridružio se najnovijem fenomenu digitalnih platformi. Guess, Nike, Samsung, BMW i Burger King samo su neka od zvučnih imena sa nalozima na Tik Tok-u. O tome kolika je moć ove aplikacije možda najbolje svedoče priče da je naterala maga društvenih mreža Marka Zuckerberga da brže-bolje kreira format Reels, kao svojevrsnu kopiju TikTok-a, ne bi li mu parirao na tržištima gde još uvek nije postao dominantan.

S druge strane, čini se da domaće kompanije još uvek ne prepoznaju biznis potencijal Tik Tok-a i pomalo zaziru od društvene platforme generacije Z, odnosno svih rođenih i odraslih u digitalnom dobu kojima je online interakcija urođenija od one licem-u-lice, a fiksni telefon im predstavlja muzejski eksponat.

Činjenica je da su tinejdžeri najaktivniji u kreiranju kratkih video formata na Tik Tok-u, uz neizbežne plesne koreografije, skečeve i lip sinkovanje poznatih pesama ili dijaloga iz serija i rijaliti programa. Pa ipak, platformi koja je možda na početku i delovala samo kao zabava za decu brzo se pridružio veliki broj influensera i poznatih ličnosti različitih generacija, što može značiti samo jedno – stiže era velikih brendova i oglašavanja na poznatoj kineskoj društvenoj mreži.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Iako nije u pitanju klasična advertajzing platforma, niti su trenutno mogući klasični sponzorisani postovi i bustovane objave, svetski brendovi uveliko razvijaju strategije promocije na Tik Tok-u. Koriste se brendirani hashtag-ovi, započinju različiti izazovi u kojima se korisnici podstiču da koriste proizvod određenog brenda, angažuju influenseri... Uticajni kreatori sadržaja na Tik Tok-u postali su odličan kanal za plasiranje reklamnih poruka koje se, zbog specifičnosti ove mreže, njenog karaktera i formata, izdvajaju po neformalnom i zabavnom tonu, kao i velikom potencijalu za postizanje viralnosti. Prognoze su da će klinci koji „spavaju“ na ovoj aplikaciji zarađivati veliki novac od brendova kao buduće Tik Tok zvezde. U SAD-u sve veći broj kompanija angažuje tinejdžere sa velikim brojem pratilaca na Tik Tok-u kao brend ambasadore.

Naš savet kompanijama i brendovima bio bi sledeći - ne čekajte da se vaša publika masovno prebaci na Tik Tok već budite tamo da je dočekate. Probajte, nemate šta da izgubite. Širina publike i engagement na Tik Tok-u zaista su impresivni. Ne otpisujte prebrzo „starosedeoce“ Tik Tok-a – čuvenu generaciju Z jer će njeni pripadnici u ne tako dalekoj budućnosti raditi za vas ili kupovati vaše proizvode. I ne potcenjujte njihovu ulogu donosilaca odluka - generacija Z itekako utiče na raspodelu kućnog budžeta.

Mogućnosti oglašavanja na Tik Tok-u nesumnjivo će rasti. Odnedavno je moguće prijaviti se za opciju TikTok for business koja je u fazi testiranja, a moguće je i prebaciti profil na biznis opciju čime dobijate mogućnost postavljanja linka ka vašem sajtu u opis profila.

Jedno je sigurno – potencijal Tik Tok-a je veliki i još uvek nedovoljno istražen. Nameće se pitanje hoće li mreža koju su mnogi u startu okarakterisali isključivo kao zabavu za osnovce i tinejdžere uspeti da preuzme primat od trenutno neprikosnovenog Instagrama i njegovog „starijeg brata“ Fejsbuka.

Mišljenja su podeljena – od onih koji smatraju da ovu „platformu za klince“ nakon početnog hajpa očekuje sudbina Snapchat-a, do Tik Tok entuzijasta koji su uvereni da će ova platforma uskoro preuzeti apsolutni primat.

Za ispunjenje najoptimističnijih prognoza pred Tik Tok-om stoje bar dva izazova. Prvi - tinejdžeri kao veoma zahtevna publika, čiju je pažnju teško zadržati na duže staze, zahtevaju konstantno traganje za novim načinima da platforma ostane zanimljiva i relevantna. I drugi – istovremeno je potrebno prilagoditi se i drugoj, starijoj ciljnoj grupi koja je sve brojnija na ovoj mreži.

A šta vi mislite? Hoće li Tik Tok uspeti da preživi brojne kontroverze koje ga prate, evoluira i održi popularnost tokom narednih godina, spajajući pod svojim okriljem publiku od 13 do 30+ godina? Ili će istom onom vrtoglavom brzinom kojom se vinuo u orbitu i sam vrh društvenih platformi – pasti u zaborav?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
9°C
23.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve