“TOKSIČNI MUŠKI KLUB” Direktor Nike-a podneo ostavku nakon optužbi zaposlenih žena

“TOKSIČNI MUŠKI KLUB” Direktor Nike-a podneo ostavku nakon optužbi zaposlenih žena

foto: Shutterstock


Američka kompanija Nike ostaje bez generalnog direktora Mark Parkera koji je podneo dao ostavku na svoju funkciju, piše Njujork tajms.

Od sada će firmom upravljati veteran tehnološke industrije Džon Donahoe, inače član uprave kompanije Nike i bivši šef “eBaya”, kako bi ubrzao digitalnu transformaciju kompanije. Međutim, Parker se neće potpuno povuči iz kompanije već će postati predsednik uprave i blisko sarađivati sa novim generalnim direktorom.

Prema pisanju medija, ova promena došla je u vreme pozitivnih poslovnih rezultata kompanije. U poslednje se tri godine vrednost Nike deonica gotovo udvostručila, čime je tržišna vrednost kompanije skočila na otprilike 150 milijardi dolara. U poslednjoj su fiskalnoj godini, prihodi najvećeg svetskog sportskog brenda narasli 7,5 odsto, na 39,1 milijardu dolara.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Međutim, sa boljim poslovnim rezultatima stigli su i skandali. Tako je prošle godine Parker morao javno da se izvini jer je “dozvolio korporativnu kulturu koja isključuje deo osoblja, te nije ozbiljno shvatio pritužbe vezane za radnu atmosferu”, prenosi Novac.hr .

Povezane vesti – “SANJAJ LUĐE”: Nike reklama koja ohrabruje žene

Ostavka je usledila nakon burnih optužbi za nepropisno ponašanje koje je podnela grupa žena zaposlenih u kompaniji koje su svoje radno okruženje opisale kao “toksični muški klub”.

One ističu da su bile marginalizovane na sastancima, da im je napredovanje bilo onemogućeno, da su bile seksualno zlostavljane. Rezultat toga bilo je otpuštanje desetak direktora u kompaniji, kako muških, tako i ženskih.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar