TREĆINA SASTANAKA JE NEPRODUKTIVNA: Godišnji gubitak 37 milijardi dolara zbog ovih grešaka…

TREĆINA SASTANAKA JE NEPRODUKTIVNA: Godišnji gubitak 37 milijardi dolara zbog ovih grešaka…

Foto: Shutterstock


Svakoga dana u Americi se održi oko 11 miliona poslovnih sastanaka, od kojih je čak jedna trećina neproduktivna. To ima i svoju cenu. Procena je da se svake godine izgubi oko 37 milijardi dolara samo zbog neporoduktivnih sastanaka, piše Business insider.

Ta statistika sugeriše da, iako postoji veliki broj sastanaka, kod njih nešto ne funkcioniše. Veliki broj organizacionih psihologa otkrili su zašto…

  • Preveliki broj sastanaka – Budući da čak trećina sastanaka nisu produktivni, jednostavno bi trebalo ramotriti opciju smanjenje broja sastanaka.
  • Ne postavljanje i ne pridržavanje osnovnih pravila – Svako ima svoje viđenje o tome kako bi se sastanci trebali voditi, i oni se neretko ne podudaraju. Stručnjak za razvoj organizacije Univerziteta u Nevadi – Reno, Marlene K. Rebori kaže da su osnovna pravila “eksplicitna pravila koja grupa treba da prati kako bi im pomogla da olakšaju produktivne rasprave”. Dakle, način na koji je stavri potrebno uraditi moraju biti očigledan i jasan za sve učesnike. Ona predlaže: “poštovanje različita gledišta”, “deljenje odgovornost za poštiovanje osnovnih pravila”.
  • Najglasniji ne moraju nužnu biti i najstručniji – Pojedine univerzitetske studije pokazuju da ljudi zapravo strašno loše razlikuju stručnjake na određenju temu od najglasnije osobe u prostoriji. Samo zato što su glasni ne znači da su u pravu.

poslovni sastanak

  • Previše ili premalo kafe – Studija o efektima kofeina na sastancima pokazala je izenanđujuću rodnu razliku. Kada muškarci piju kafu tokom stersnih sastanaka, oni rade lošije. Kada to čine žene, rezultat je suprotan. Žene su uspešnije. Iako nemaju zasiguran odgovor na pitanje zbog čega se to dešava. istraživači pretpostavljaju da je u pitanja razlika u reagovanja prilikom izloženosti stresu između muškaraca i žena. Žene u takvim situacijama zauzimaju kolaborativniji stil ponašanja.
  • Brojanje vremena, a ne zadataka – Drugim rečima: UStanovite dnevni red , završite svaku stavku i završite sastanak
  • Kašnjenje – Čak 37 odsto sastanaka počne kasno zbog kašnjenja nekog od učesnika. To dovodi do toga da se oni koji kasne osećaju nepristojno, a oni koji čekaju osećaju nepoštovanje, frustraciju… Sve to dovodi do lopijih rezultata i efikasnosti.
  • Površinsko “glumatanje” – Toga je mnogo na poslu, jer na taj način većina upravlja svojim emcijama ne pokazujući pravu emociju, već onu koja priliči određenom kontekstu.Na primer, posvađali ste se sa partnerom pre nego što ste seli da razgovarate sa klijentom ili prisustvujete sastanku, gde se pravite da ste srećni i zadovoljni. Prikrivanje emocija skreće pažnju sa stvarnog obavljanja posla u kratkom roku i dovodi do dugotrajnog sagorevanja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar