Biznis
16.07.2021. 10:24
R.E.

Epl gubi bitku?

Tržište mobilnih telefona: (Ne)očekivana dešavanja

telefon
Izvor: Shutterstock

Kineski proizvođač pametnih telefona Šaomi (Xiaomi) postao je drugi najveći proizvođač pametnih telefona u drugom tromesečju 2021, pretekavši Epl, pokazao je novi izveštaj analitičke kompanije Kanalis.

Šaomi je u periodu april-jun imao 17 posto udela u globalnim isporukama smartfona, potisnuvši na treće mesto Epl, čiji je udeo iznosio 14 procenata. Južnokorejski Samsung je, s udelom od 19 odsto, zadržao prvu poziciju, prenosi CNBC.

"Šaomi ubrzano povećava svoje poslovanje u inostranstvu“, naveo je direktor za istraživanja u Kanalisu, Ben Stenton, u saopštenju za medije, napominjući da su isporuke ove kompanije u Latinskoj Americi porasle za 300 posto na godišnjem nivou, a u Zapadnoj Evropi za 50 procenata.

Kineski proizvođač pametnih telefona je zabeležio međugodišnji rast isporuka od 83 procenta, Samsung za 15 odsto, a Epl za samo 1,0 posto.

Stenton, međutim, smatra da je slika o Šaomijevom udelu na globalnom tržištu smartfona iskrivljena orijentacijom te firme na masovno tržište na kojem je cena njenih telefona za 75 posto niža od Eplove. Ova kompanija, sa sedištem u Pekingu, pokušava sada da se probije i na luksuzno, premijum tržište smartfona.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pokrenuta istraga protiv Epla
Epl

Pitanje zloupotrebe

21.06.2021. 23:40

Pokrenuta istraga protiv Epla

Nemački nadzorni organ za zaštitu konkurencije objavio je da je pokrenuo istragu kako bi utvrdio da li Epl, američki tehnološki div, zloupotrebljava dominantnu poziciju na tržištu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
11°C
25.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve