Biznis
08.07.2019. 19:13
N. G.

TVORCI "GADNE", ALI USPEŠNE KAMPANJE: Generacija Z razume našu poruku

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dlakava muška zadnjica. Prljave gaće. Prljave patike. I zajednička poruka "Da li znaš odakle dolazi tvoja roba?". U najmanju ruku gadno, ali i efektno. Reakcije neizostavne, ali istovremeno vrlo oprečne - od pohvala za originalnost, do kritika da je, u najmanju ruku, neprimerena.

Ulice Beograda i Novog Sada preplavili su bilbordi u okviru kampanje za Exit koju su pokrenuli organizatori festivala i agencija McCann Beograd, a koja je imala za cilj da skrene pažnju na štetnost narkotika. Sudeći po društvenim mrežama i brojnim komentarima, kreatori kampanje su u tome očigledno i uspeli.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Strateški planer u agenciji McCann Beograd Aleksandar Milojević ističe za Ekspres da je kampanja kreirana tako da se obraća mlađoj generaciji.

"Kampanje koje adresiraju problem narkomanije i zlupotrebe psihoaktivnih supstanci su brojne, kako kod nas tako i u svetu. Ono što je zajedničko lokalnim kampanjama jeste da su sve iz istog 'foldera' - sve se obraćaju javnosti mračnim, uslovljavajućim porukama. Svi znamo da su droge loše, i tu nema razgovora. Ono što smo želeli jeste da se novoj generaciji posetilaca festivala, takozvanoj 'Generaciji Z' obratimo njihovim jezikom, a ne jezikom njihovih roditelja i profesora. Dakle, govorimo o istoj temi na drugačiji način.", napominje Milojević, dodajući da u Srbiji svaka vest izaziva oprečne reakcije i da nisu očekivali ništa drugačije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Najglasniji su oni kojima se ovom kampanjom nismo ni obratili. A novi klinci razumeju poruku - a šta će uraditi sa njom ostaje da vidimo. Svaka kampanja polarizuje tržište - od reklame za vodu do ovakvih kampanja. O ovoj temi je svakako važno da počne da se razgovara u javnoj sferi, i ako ovo predstavlja početak - mi smo zadovoljni. Svakako smo promenili ustaljene obrasce komunikacije, i to ne samo na ovu temu. Nove generacije se veoma razlikuju od nas, a još više od naših roditelja. Sve što smo mislili da znamo o njima treba da zaboravimo i da počnemo da slušamo šta nam oni pričaju, jer za razgovor je potrebno makar dvoje", uveren je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Na pitanje da li veruje da je kampanja dovela do očekivanog efekta, Milojević napominje da to još uvek nije moguće uvrditi.

"Ukoliko je neko zastao i razmislio da li da uzme drogu nakon naše kampanje - naš cilj je ispunjen. To ne možemo da znamo, bar ne još uvek, ali nadamo se da će ova tema prestati da bude taboo i da će sa novim generacijama početi otvorenije da se razgovara na ovu temu.", zaključuje strateški planer u kompaniji McCann Beograd.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve