Twitter i Facebook suspendovali naloge koji sabotiraju proteste u Kini

Twitter i Facebook suspendovali naloge koji sabotiraju proteste u Kini

Shutterstock


Twitter i Facebook suspendovali su brojne informacione operacije, za koje veruju da ih podržava kineska vlada i da potiču iz Kine u pokušaju da sabotiraju proteste u Hongkongu, saopštile su te kompanije.

Twitter je naveo da je suspendovao 936 naloga i operacija za koje veruje da su koordinisane akcije koje potiču od kineskih vlasti, preneo je Rojters.

U saopštenju se dodaje da su ti nalozi samo najaktivniji deo kampanje i da je veća mreža puna spamova sa oko 200.000 naloga bila suspendovana pre nego što su nalozi postali aktivni.

foto: shutterstock

foto: shutterstock

Facebook je saopštio da je ukinuo naloge i stranice nakon što je dobio dojavu od Twitter-a.

Facebook tvrdi da je istragom došao do linkova koji vode do osoba povezanih sa kineskom vladom.

Twitter je objavio primere postova čiji je cilj bio da potkopaju proteste, a u jednom od njih uz fotografiju demonstranata koji su upali u zgradu honkoškog parlamenta piše:

“Da li su ovi ljudi koji su demolirali skupštinu ludi ili izvlače korist od loših momaka? To je potpuno nasilno ponašanje, ne želim vas radiklane ljude u Hong Kongu. Gubite se odavde!”

AP Photo/Kin Cheung

AP Photo/Kin Cheung

Facebook je objavio post u kojem korisnik demonstrante nazva bubašvabama i tvrdi da su oni odbili da pokažu lica.

Protesti u Hongkongu, koji su jedan od najvećih izazova za kineskog predsednika Si Ðinpinga od kada je došao na vlast 2012. godine, počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u matičnoj državi Kini.

Zakon je u međuvremnu suspendovan, a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kinesku kontrolu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar