Unapređenje srpsko-beloruskih privrednih odnosa

Unapređenje srpsko-beloruskih privrednih odnosa


Ministar Sertić i premijer Kobjakov razgovarali o jačanju saradnje Srbije i Belorusije

MINSK, 30. marta  – Ministar privrede Srbije Željko Sertić i beloruski premijer Aleksandar Kobjakov ocenili su danas u Minsku da postoje dobri potencijali za jačanje trgovinske i ekonomske saradnje dve zemlje u narednom periodu. Premijer Belorusije ukazao je da vlada te zemlje pridaje veliki značaj u unapređenju srpsko-beloruskih odnosa i da su susreti srpskih i beloruskih privrednika važni da bi se sagledalo na kom su nivou trgovinski i ekonomski odnosi dveju država, ali i ramotrili budući planovi saradnje. “Mi pridajemo veliki značaj unapređenju srpsko-beloruskih odnosa i pozdravljamo uspostavljanje dijaloga na najvišem nivou. Uveravamo vas da ćemo sa svoje strane učiniti sve i da ćemo čuvati dostignuti nivo donosa i raditi u cilju da ti odnosi budu podignuti na još viši nivo”, rekao je Kobjakov. Premijer Belorusije je konstatovao da je u poslednje vreme intenzivirana trgovinska i ekonomska saradnja dve zemlje.
“Bez obzrira na to što se kod nas u regionu beleži pad i bez obzira na ekonomske problem, trgovinski odnosi Belorusije i Srbije beleže određeni rast”, rekao je Kobjakov koji je ukazao da je prošle godine robna razmena dostigla 250 miliona dolara, što je, kako je rekao, rezutat zajedničkog rada.  Kobjakov je istakao da Belorusija ima soldinu i čvrstu pravnu regulativu, te podsetio da je sa Srbijom ranije potpisan međudržavni sporazum o slobodnoj trgovini.
“Cilj nam je dugoročna saradnja sa Srbijom”, rekao je.
BELORUSIJA 1
Uzajamna saradnja, kako je istakao, mogla bi da se razvija u pravcu osnivanja međusobnih holdinga, zajedničkih prozivodnja automobilske poljoprivredne tehnike, isporuci beloruskih putničkih i teretnih vozila, bagera, poljoprivrednoj , farmaceutskoj industriji…
“Imamo nameru da nastavljamo jačanje odnosa između naše dve zemlje”, rekao je Kobjakov i podsetio da je imajući to u vidu pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića da poseti Belorusiju.
Ministar Sertić rekao je da privrednici Srbije i Belorusije sarađuju već godinama i da postoje inicijative kako za privatizaciju preduzeća i investicije u Srbiji, tako i privrednika iz Srbije koji žele da razvijaju poslove na beloruskom tržištu.
“Prethodnih dana rešavali smo neka otvorena pitanja i to je bilo jako jednostavno I brzo“, rekao je Sertić Tanjugu nakon sastanka sa premijerom dodajući da će se tokom posete premijera Vučića Belorusiji nastaviti razgovori o daljem jačanju privredne saradnje.
On je primetio da je u Belorusiji dominantna državna privreda.
“Pohvalno je to što je rukovodstvo uspelo da najveće industrijske potencijale, pre svega, u metalruškom komleksu sačuva da oni danas budu konkurentni. To je ono što prethodna rukovostva u našoj zemlji u prethodnih 15, 30 godina nisu radila i sada smo suočeni sa time da moramo da se borimo za nove investicije”, rekao je Sertić.
On je naveo da je zato ova godina proglašena godinom preduzetništva u cilju podsticanja razvoja privatnog biznisa.Sertić je rekao da su predstavnici Vlade Belorusije bili impresionirani onim što se radi u Srbiji na ekonomskom planu I time što je u protekloj godini ostvaren privredni rast.
“Naši bilateralni odnosi mogu da idu dalje”, rekao je Sertić i dodao da je bilo reči i o tome da se poboljša saradnja u oblasti tuzrima.
Prethodno je održana deveta sednica međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju, nakon koje su ministri privrede i trgovine Srbije i Belorusije potpisali Protokol.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Smithe360

    Good web site! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day! daeckkbcecddbdae

+ Ostavite komentar