Biznis
23.04.2019. 18:24
R.E./Mashable/Foto:Shutterstock

UOČI IZBORA U EU: Facebook izlazi u susret većim političkim partijama

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Društvena mreža Facebook očigledno nije naučila lekciju iz istrage o mešanju Rusa u američke predsedničke izbore. Zukerbergova kompanija je uprkos tome što je svojevremeno sprovela interno ispitavanje o navodnim političkim zloupotrebama i tome što je odgovarala pred Senatom SAD, odlučila da izuzme neke evropske političke stranke od svojih pravila o političkom oglašavanju.

Kako prenosi "Financial Times", taj predlog predsedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju, poslao je predstavnik Facebook-a Nika Kledž.

Naime, uoči izbora za Evropski parlament koji će se održati sledećeg meseca, Facebook je pokrenuo novu politiku koja zahteva od političkih "kupaca" da se registruju u svakoj pojedinačnoj zemlji gde žele da se njihovi oglasi prikazuju. To međutim stvara problem kandidatama za poslanike EP, s obzirom na to da postoji 28 država članica. Zato je Kledž poručio Tajaniju da će od tog pravila biti izuzeto 19 različitih stranaka i organizacija.

Facebook je učestvovao u nekoliko kampanja kako bi pokazao da je zaista posvećen borbi protiv mešanja u izbore nakon problema u Sjedinjenim Državama 2016. godine. Slična pravila koja zabranjuju stranim oglašivačima da kupuju političke oglase postavljena su u SAD i Velikoj Britaniji. Ranije ovog meseca, Facebook je objavio i pravila protiv ometanja u Australiji.

Moguće izuzeće Facebooka, ipak ne ide na ruku svima. U Kledžovom pismu navodno se navodi da će pojedini kandidati ipak morati da se pridržavaju pravila, koja se mogu ukinuti samo za veće organizacije. Manje stranke će možda morati da potroše i dodatni novac da bi pokrenule svoje oglase, navodi "Times".

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve