Biznis
21.10.2021. 15:34
Tanjug

Bolji rezultat

Usvojen predlog rebalansa budzeta

berza-stimac-3.jpg

Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, koji predviđa povećanje ulaganja države u kapitalne investicije sa 7,2 odsto na 7,8 odsto BDP-a, a ministar finansija Siniša Mali kaže da se rebalans donosi zbog boljih rezultata za 1,5 milijardi evra u prvih devet meseci ove godine i većih izdvajanja za kapitalne ivesticije.

Mali je posle sednice vlade rekao Tanjugu da će tako deficit budžeta ove godine iznositi 4,9 odsto BDP-a umesto planiranih 6,9 odsto.

"Dva su najveća razloga za donošenje rebalansa bdužeta - kapitalni projekti su jedan, jer mi smo u rebalansu od aprila imali 7,2 odsto BDP-a ulaganja u kapitalne investicije, a sada će ovim rebalansom to biti 7,8 odsto BDP. Dakle, 478 milijardi dinara će samo iz budžeta ukupno biti uloženo u našu ekonomiju i velike infrastrukturne projekte", rekao je Mali.

Drugi razlog je nastavak pomoći građanima i dalji rad na podizanju njihovog životnog standarda, dodao je Mali.

"Mi smo u rebalansu obezbedili dovoljno novca i da isplatimo dodatnih 20 evra pomoći smo obećali građanima u decembru", naveo je Mali.

Minsitar finansija je istakao da će učešće javnog duga u u 2021. iznositi 58,2 odsto BDP-a.

Mali je naglasio da je usvojanje predloga rebalansa budžeta za ovu godinu sa tim rezultatima lepa vest za građane Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vesić: Najveći budžet u istoriji grada
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić

Veći nego pre korone

09.06.2021. 11:26

Vesić: Najveći budžet u istoriji grada

Budžet grada Beograda, koji će danas biti pred odbornicima gradskog parlamenta biće najveći u novijoj istoriji grada i iznosi 1,219 milijardi evra, odnosno 143,355 milijardi dinara, izjavio je jutros zamenik gradonačelnika Goran Vesić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve