Biznis
16.10.2023. 11:27
R.E.

Budućnost je stigla

Veštačkoj inteligenciji su potrebne sekunde da napravi robota

1
Izvor: Shutterstock / Andrey Suslov

Istraživači sa Univerziteta “Nortvestern“ predstavili su revolucionarnu veštačku inteligenciju (AI) koja ima sposobnost da dizajnira hodajuće robote praktično od nule. Ova inovacija otvara neverovatne mogućnosti u oblastima dizajniranja i proizvodnje robota.

Tim naučnika postavio je izazov veštačkoj inteligenicji dajući joj naizgled jednostavnu instrukciju:

Dok je “Dizajnirajte robota koji može hodati po kopnu.“ priroda milijardama godina evoluirala kako bi stvorila vrste koje se kreću nogama, ova veštačka inteligencija postigla je cilj za nekoliko sekundi.

Ono što ovu veštačku inteligenciju izdvaja nije samo njena brzina, već i sposobnost da radi na običnom ličnom računaru i konceptualizuje potpuno nove dizajne. Većina drugih modela AI oslanja se na ogromne skupove podataka obrađene na superkompjuterima visokih performansi, ali često su ograničeni prethodnim instrukcijama ljudi, što ih tera da reprodukuju prošle ljudske dizajne umesto da generišu inovativne ideje.

“Otkrili smo veoma brz algoritam za dizajn vođen veštačkom inteligencijom koji zaobilazi 'saobraćajne gužve' evolucije, a da se ne oslanja na predrasude ljudskih dizajnera“, rekao je autor Sam Kriegman, profesor robotike i veštačke inteligencije na “Nortvesternu“. “Rekli smo veštačkoj inteligenciji da želimo robota koji može hodati po kopnu, a onda smo jednostavno pritisnuli dugme i - eto! Generisala je plan za robota u tren oka, koji nimalo ne liči na bilo koju životinju koja je ikada hodala po Zemlji. Ovaj proces nazivam 'trenutna evolucija'.“

Ova tehnologija može se koristiti za istraživanje nesreća i spasavanje preživelih, pristup složenim mrežama kao što su kanalizacije, za održavanje i popravke, pa čak i za stvaranje medicinskih intervencija putem nanorobota.

Iako se može činiti da je ova AI stvorila ”samo“  robota koji može hodati, perspektiva koju donosi je mnogo šira. Ova inovacija omogućava svima da posmatraju evoluciju u realnom vremenu dok AI generiše sve bolje dizajnirana robotska tela. Ovo otvara nova vrata za proizvodnju robota i alatki sa neograničenim potencijalom.

Studija o ovom revolucionarnom dostignuću objavljena je u časopisu “Zbornik radova Nacionalne akademije znanosti.“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve