Biznis
26.05.2022. 15:37
Beta

Najnovija odluka

Vlada odlučila: Cena šećera 89 dinara

šećer
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, kojom se ograničava maloprodajna cena kristal šećera za sva pakovanja.

Ograničenje cene kristal šećera u pakovanju od jednog kilograma ostaje 89,99 dinara, navedeno je u saopštenju.

Obrazloženo je da se Uredba donosi u cilju zaštite tržišta, a zbog naglog skoka cena kristal šećera u većim pakovanjima, imajući u vidu da je ograničena samo cena pakovanja od jednog kilograma.

Zbog velike razlike u ceni povećana je tražnja za pakovanjima od jednog kilograma i često ga nema u maloprodajnim objektima.

Uredbom se propisuje da trgovci na veliko kristal šećer moraju distribuirati u trgovinu na malo u roku od 15 dana.

Vlada Srbije usvojila je i odluku o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata od bitne važnosti za Srbiju, koja ća važiti 60 dana.

Kako je precizirano, zbog  povećanog izvoza u prethodnim godinama i povećane tražnje za ovom vrstom ogreva na svetskom tržištu, nestašica ovih sortimenata najviše se odrazila na proizvodjače peleta i ogrevnog drveta.

Članovi vlade doneli su odluku kojom se privremeno smanjenje akciza na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja produžava do 30. juna ove godine.

Nevedeno je da je odluka doneta radi redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana i privredne stabilnosti, a imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu i njenu tendencijuu daljeg rasta koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o ceni struje, nestašici šećera, vanrednom stanju
Aleksandar Vučić, 24. 5. 2022.

Direktno iz Davosa

24.05.2022. 23:13

Vučić o ceni struje, nestašici šećera, vanrednom stanju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije čuo za izjavu predsednika Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) Jovana Despotovića da će struja da poskupi od 20 do 40 odsto i da nadležni u EPS-u treba da se bave "svojim poslom", a ne politikom.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve