VOLSTRIT Deonice u padu treću nedelju zaredom

VOLSTRIT Deonice u padu treću nedelju zaredom


Deonice na Volstritu u padu su već treću nedelju zaredom, zbog straha ulagača da će trgovinske napetosti između SAD i Kine negativno uticati na svetsku ekonomiju i poslovanje kompanija. Dow Jones je prošle nedelje oslabio 0,7 odsto, na 25.585 bodova, S&P 500 je skliznuo 1,2 odsto, na 2826 bodova, a Nasdaq indeks 2,3 odsto, na 7637 bodova.

Napetost je počela da raste od kada je SAD uvrstio kineskog giganta Huawei na listu firmi koje ne mogu kupovati proizvode od američkih kompanija bez dozvole vlade, zbog pretnji nacionalnoj bezbednosti. Pored toga, Vašington je poručio da bi za mesec dana moglo da dođe do povećanja carine na još oko 300 milijardi dolara vrednog kineskog uvoza. Kina je na to odgovorila najavom protivmere na uvoz iz SAD i poručila da bi zvanični Vašington trebalo da koriguje svoje pogrešne poteze kako bi se trgovinski pregovori nastavili.

“Čini se da se i SAD i Kina pripremaju za produženje razdoblja trgovinskog sukoba. Smatramo da će domaći pritisci i ograničenja voditi obe strane do dalje eskalacije. Ako ne bude jasnog smera tokom predsedničke kampanje za izbore u SAD u sledeće godine, postoji mogućnost da carine ostanu na snazi do kraja 2020”, pišu analitičari osvrćući se na tržišnu situaciju.

Sve je više onih koji veruju da je pravi cilj Amerike zapravo težnja Trampa da obuzda kineske tehnološke ambicije. Ulagači se, na drugoj strani, plaše da će ovaj sukob izazvati usporavanje rasta svetske privrede i negativno uticati na poslovne rezultate kompanija.

“Trgovina između SAD i Kine neće biti ista kao i pre dva meseca. U svetlu toga, tržište će prilagoditi očekivanja u vezi s rastom zarada američkih kompanija”, kaže Džim Avard, direktor u kompaniji Clearstead Advisors.

I na evropskim berzama cene deonica beleže pad zbog suzdržavanja ulagača nakon neizvesnosti u vezi s Bregzitom i izborima za Evropski parlament. Londonski FTSE indeks oslabio je 1 odsto, na 7277 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,8 procenata, na 12.011 bodova, a CAC iz Pariza 2,2 posto, na 5316 bodova.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar