Biznis
16.10.2021. 00:12
R.E.

Kako će to biti rešeno?

Vučić: Cena gasa se neće menjati do kraja grejne sezone

gas, gasovod
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da građani neće plaćati višu cenu gasa do kraja grejne sezone 2022. godine, ali da se brine kako će to biti rešeno, kao i zbog toga što će morati da se troše rezerve naše zemlje.

Kako je istakao na TV Prva, to je jedan od razloga što je sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, za koji je dat preliminarni datum 25. novembar, od suštinskog značaja.

Vučić je ukazao na to da od cene gasa zavisi cena hrane, svih proizvoda, životni standard i opstanak cele zemlje, ne dela zemlje, već je direktno ugrožena cela zemlja.

Pojasnio je da Srbija ima na raspolaganju do kraja godine šest i po miliona kubnih gasa.

"Za ovih mesec i po dana mi imamo kupljenih po šest i po miliona kubnih metara gasa svakoga dana, a mi danas već trošimo više. Mi za tih šest i po miliona plaćamo 270 dolara i to je najbolja cena na svetu", kazao je predsednik.

Dodaje da će međutim za svetog Nikolu potrošnja biti 11 miliona kubnih te da ostaje da se četiri i po miliona plati po ceni na berzi, a na berzi ta cena iznosi 1.200 dolara.

"Da ne bismo to radili jer će u 2022. godini cena pasti ispod 800 i nadamo se 600 dolara, mi imamo u Banatskom dvoru 268 miliona kubnih gasa, Rusi imaju 180 miliona, koje bismo mogli da uzmemo do kraja godine i nedostajaće nam oko 100 do 120 miliona kubnih gasa do kraja ove godine", kazao je.

Naveo je da zbog povećane potrošnje gasa već narednih dana može da se očekuje da trošimo 9,5 miliona.

"Sekiram se što ćemo morati ovo na čemu smo se mučili i radili, odnosno to što smo napunili skladište za crne dane, to ćemo sada da trošimo i spašćemo na 140 kubnih metara", dodao je.

Prema njegovim rečima, sada ne postoji izvesnost šta će biti posle Nove godine i zato je susret sa Putinom od presudnog značaja.

Kazao je da su Rusi ponudili da plaćamo 70 odsto berzansku cenu, a 30 odsto naftnu formulu, koju danas imamo 100 odsto.

Dodaje da je rekao da Srbija to ne može da plati, te da je zato i tražio susret sa Putinom.

"Rusi više nikome ne daju 100 odsto naftnu formulu, da nam je berza 70 odsto danas cena bi nam bila 790 dolara na hiljadu kubnih metara. Ko će to da plati? Danas godišnje platite gas u stanu na Novom Beogradu prosečne veličine 70 kvadrata oko 360 evra, zamislite da treba da platite 1.000 evra čime bi vas država i dalje subvencionisala. Zato i idem kod Putina da ga molim da 70 odsto bude naftna formula, tada bi cena bila 510 dolara, ali mi ni to ne možemo da platimo", naveo je.

Vučić kaže da će da zamoli Putina da omogući produžetak naftne formule do kraja grejne sezone, a onda da pokuša da nam Rusi daju u odnosu od 75 - 25.

Predsednik ističe da je to i pitanje za fabrike, pitaju svi za cenu električne energije.

Kod nas je za stanovništvo najniža cena.

"Kod struje je problem što uvozimo oko devet odsto jer nam se obnavlja Tent 1, kada to završimo nemamo problema", kazao je.

Vučić navodi da su počeli pregovori Ðerdap tri i Bistrica da bismo se obezbedili za 2027 - 2030. godinu ako je moguće da se poveća za više hiljada megavata.

"Mi računamo cenu koštanja za nas. Nas, danas iz uglja košta 50 evra megavat, mi je dajemo narodu značajno jeftinije, preduzeća plaćaju između 52 i 70, a realna cena koju EPS traži za preduzeća, što nam ruši privredu, je 85. Mi ne možemo EPS-u da damo to jer će da nam sruši privredu, a ako to ne bude srušiće nam EPS. Mnogo je komplikovana stvar", kazao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi pravilnik za tržište električne energije i prirodnog gasa
Cevi, gas

Energetika

15.10.2021. 11:27

Novi pravilnik za tržište električne energije i prirodnog gasa

"Pravila o sprečavanju zloupotreba na tržištu električne energije i prirodnog gasa", čiji je cilj obezbeđenje transparentnog veleprodajnog tržišta, Agencija za energetiku je stavila na javnu raspravu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve