Biznis
10.09.2022. 13:37
Beta

Pravljenje zaliha

Vučić o mleku: "Imamo dovoljno, ali..."

Mleko
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u subotu, pozvao građane da ne prave zalihe hrane, navodeći da je ima dovoljno ne samo za Srbiju već i za "druge u regionu".

"Ako kažemo da imamo dovoljno šećera, nemojte da kupujete po 100 kilograma šećera. Po ostavama imate desetine kilograma šećera sa kojim ljudi ne znaju šta da rade. Sada imamo isti slučaj s mlekom. Imamo dovoljno mleka ali ne možemo da imamo ako uđete u prodavnicu i kupite 36 litara dugotrajnog mleka", rekao je Vučić.

Istakao je da mlekare u Srbiji predaju duplo više konzumnog mleka nego uobičajeno, ali da građani "bez ikakvog razloga kupuju enormne količine mleka".

"Uobičajena proizvodnja mleka je 17.000 tona mesečno, odnosno oko 550 tona dnevno u situaciji kad nema nestašica na policama. Juče i prekjuče isporučile su po 700 tona, danas i sutra će 1.100 tona. Dajemo dvostruko više od realnih potreba stanovništva", kazao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije takođe je najavio da će tokom zime biti grejanja, i da je već obezbeđeno oko 298.000 tona mazuta od neophodnih 313.000 tona koliko iznose potrebe lokalnih samouprava.

Vučić je kazao da je gasno skladište u Banatskom Dvoru "puno do čepa" i da je tamo smešteno 287 miliona kubnih metara gasa.

"Imamo 352 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj odakle dnevno možemo da vučemo tokom zime do šest miliona kubnih metara što je velika prednost za nas, sa šest plus četiri obezbedili smo više od dva meseca urednog snabdevanja gasom da dođe smak sveta", kazao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve