Vučić: Deficit četiri puta manji od dogovora sa MMF-om

Vučić: Deficit četiri puta manji od dogovora sa MMF-om


KOCELJEVA, 28. marta  – Premijer Aleksandar Vučić izjavio je  da je deficit budžeta koji bi MMF i Svetska banka prihvatili na kraju prvog tromesečja 62 milijarde dinara, ali da on očekuje da će biti daleko manji – oko 15 milijardi dinara.
“I 62 milijarde je dobar deficit nakon tri meseca, i odobren od MMF i Svetske banke, a ja ne mislim da će minus biti veći od 15 milijardi dinara u tom periodu. To je 47 milijardi manje od plana, a moguće je da će biti i 48-49 milijardi bolje od očekivanog”, rekao je Vučić u Koceljevi, gde je obišao školu. Premijer je istakao da je to dobra vest, zbog koje je i mogao da kaže da ako i nakon sledećeg kvartala budu dobri rezultati, nastavnici i zdravstveni radnici će moći da dobiju novo povećanje plata.
ALEKSANDAR VUCIC
“To povećanje zavisi od rezultata. Kad imamo dobre rezultate, a sada ih recimo imamo, mi to možemo da uradimo”, rekao je Vučić navodeći da su sada smetnja skupi krediti iz prošlosti po kamati od 7,5 odsto, koje država i danas otplaćuje. Govoreći o nivelisanju plata sa iznosom koji je na početku fiskalne konsolidacije smanjen, Vučić je rekao da je zaposlenima u prosveti sve gotovo vraćeno, “a neki su već dobili više nego što su imali pre konsolidacije”. Premijer je rekao da će o povećanju plata radnicima u zdravstvu i prosveti razgovarati nakon drugog kvartala, pod uslovom da i on bude uspešan.
“Rezultati u prvom kvartalu su dobri, treba nam još jedan takav i donećemo ponovo odluku za povećanje primanja u prosveti i zdravstvu, ali to ćemo uraditi tek kad budemo sigurni da nećemo time ugroziti javne finansije”, poručio je
Vučić je podsetio da su pred kraj prošle godine prosvetnim radnicima plate povećane za četiri odsto, a za tri odsto zdravstvenim radnicima.
Vučić je istakao da do kraja godine i u 2017. vlada očekuje veći rast, koji bi ove godine trebalo da dostigne dva odsto, a naredni više od tri odsto.
“Primanja bi onda trebalo da nam rastu nešto manje od rasta BDP-a”, rekao je premijer.

ALEKSANDAR VUCIC

Vučić veruje da će biti pronađeno rešenje za blokadu kamiona, koji danima stoje na administrativnoj liniji između centralne Srbije i Kosova, ali nije mogao da precizira kada će se to dogoditi. Radimo i s Briselom i Prištinom, naveo je Vuičić odgovarajući na pitanje novinara prilikom obilaska škole u Koceljevi.
“Ne mogu ništa konkretnije da kažem. Temeljno radimo na tome da bismo problem rešili. U svakom trenutku moguće je rešenje, a da li će to biti danas ili za nedelju dana, ne mogu u ovom trenutku da kažem”, rekao je premijer.  Vlasti u Prištini i dalje ne dozvoljavaju prolaz kamiona koji iz centralne Srbije preko administrativnih prelaza prevoze opasne materije – naftu i gas.  Kosovske vlasti te mere nazivaju reciprocnim, a Vlada Srbije je saopštila da Priština krši CEFTA sporazum i da je Beograd zbog tog čproblema u stalnoj vezi sa Briselom.  Blokada, koja nanosi veliku štetu, traje već šest dana. Inače, prema nekim informacijama, prošle godine je plasman nafte i gasa iz centralne Srbije na Kosovo bio vredan oko osam miliona evra.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar