Vučić: Deficit u prva tri meseca 14 – 15 milijardi

Vučić: Deficit u prva tri meseca 14 – 15 milijardi

FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC / tj


BEOGRAD, 22. marta  – Premijer Aleksandar Vučić saopštio je sinoć da će deficit u prva tri meseca ove godine biti svega 14 do 15 milijardi, iako je budžetom bilo predviđeno da bude 62 milijardi.  “Odlučio sam, i pored izborne kampanje, da “zavrnem slavinu”, rekao je Vučić za TV Hepi, iako je, kako je podsetio, novac mogao da se troši onako kako su to ranije vlasti činile.
Povodom tvrdnje da je zadužio zemlju od kada je na vlasti za 10 milijardi evra, premijer je rekao da oni koji to kažu „verovatno računaju i 2012″, u kojoj je Mlađan Dinkić morao da uzme 3,5 milijarde kada je došao na vlast, jer ne bi mogle da budu isplaćene penzije i plate.  „Ali, nije za to bio kriv Dinkić, već je to bio rezultat vladavine DS”, podvukao je Vučić.  On je istakao da će se naredne godine zaustaviti rast duga, da ćemo imati zdravu zemlju, i da Srbija više nikada neće biti u bankrotstvu.
Aleksandar Vučić

Uz podršku Svetske banke sačuvaćemo i odbraniti RTB Bor, rekao je  premijer i potvrdio da mu je tim stručnjaka konsultantske kuće Mekinsi u ponedlejak predstavio studiju za to preduzeće, jedno od 17 strateških preduzeća čija sudbina mora da se reši do 31. maja. “Sačuvaćemo RTB Bor, odbranićemo RTB Bor i to za to ćemo da tražimo podršku Svetske banke, jer bez njihove podrške ne možemo to da uradimo”, rekao je Vučić. On kaže da Svetska banka traži da se ubrzaju reforme, kao i da se završi RTB Bor. Kad je reč o Srbijagasu, on je istakao da se to preduzeće reformiše, i da sada, za razliku od prošlih vremena, svim toplanama naplaćuje sbvoje usluge, bez obzira na stranačku pripadnost njihovih rukovodilaca u lokalnim samoupravama. Telekom u sledeće tri godine neće biti privatizovan, rekao je, ali nije isključio mogućnost manjinskog partnera u vlasništvu.
On je rekao da je i juče razgovarao sa više kompanija kao potencijalnim manjinskim partnerima, kao i sa ljudima koji su zainteresovani da učestvuju u transformaciji telekoma. Naći ćemo najbolje rešenje, zaključio je premijer.
ALEKSANDAR VUCIC

Vučić  je rekao i da će za mesec dana moći da se putuje autoputem do Makedonijie i rekao da je aktuelna vlada izgradila ukupno 360 objekata prilikom izgradnje saobraćajne infrastrukture u samo dve godine.  On je, pokazao mapu Srbije, na kojoj je pokazao mostove i tunele koji su završeni. 

„Obradovaću ljude kada kažem da nam je ostalo probijanje poslednjeg tunela u Grdeličkoj klisuri. Uskoro će poslednji tunel biti probijen. Završićemo taj put u roku, kao što je prevdiđeno dogodine”, poručio je Vučić.
“Još mesec dana pa ćete moći da se vozite do makedonske granice autoputem”, podvukao je on.  Premijer kaže da je ova vlada završila brojne infrastrukturne projekte, a da je prethodna pravila ugovore, ali da nije bilo napretka.
“Rekli su kako su oni to završavali, a znate šta su uradili – naprave ugovor od 300 miliona, ne pitajte me da li je moglo da bude 250 miliona i ništa više”, rekao je Vučić i dodao da je sada završen putni pravac Ub-Lajkovac.On je rekao i da se tek danas plaća izgradnja tog puta. “Mi smo uradili Ub – Lajkovac, i danas plaćamo i još nekoliko godina ćemo otplaćivati tih 300 miliona za taj put”, rekao je Vučić
Naveo je i da je sada plaćeno 140 miliona dinara za deonicu Ljig- Preljina i da još više od pola treba da se plati, kao i da je plaćena izgradnja deonice Ub-Lajkovac.
Takođe, obezbeđeno je i finansiranje za Koridor 11.  “Možda sam ja nešto pogrešno razumeo, i zato je sasvim moguće da doživim težak poraz, ali ići ću uspravne glave i posle toga, zato što nikada neće moći da se kaže da sam nešto uzeo”, istakao je Vučić.

Premijer je najavio  da će u sredu boraviti u poseti nemačkoj pokrajini Hesen.  On je, gostujući u emisiji „Chirilica” na „Happy” televiziji, rekao da će u sredu boraviti u pokrajini Hesen, gde će se sastati sa premijerom te nemačke pokrajine i njihovom vladom. Takođe je najavio da će učestvovati na biznis forum, na kojem će biti predstavljene mogućnosti za investiranje u Srbiju.  Vučić je istakao da su strane investicije veoma važne i da će se stalno baviti privlačenjem stranih investitora. Prema njegovim rečima, strani investitori otvorili su mnoga radna mesta u Srbiji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar