Biznis
26.07.2021. 14:23
Tanjug

Zašto?

Za 24 časa skočila vrednost kripto tržišta

bitkoin, novac, ekonomija
Izvor: Shutterstock

Cena bitkoina je porasla blizu 39.000 dolara prvi put od sredine juna, pošto je raspoloženje na tržištima kriptovaluta ojačalo nakon nedavne rasprodaje.

Najveća digitalna valuta na svetu trgovala se na nivou oko 38.059,84 dolara uoči ponoći po istočnoameričkom vremenu, prema podacima KoinDeska, što je skok od skoro 11 posto u odnosu na 24 sata ranije, pri čemu je u jednom momentu tokom trgovanja čak dostigao cenu od 39.544,29 dolara, najviši nivo od 16. juna.

Rast bitkoina pogurao je naviše i druge kripto valute. Eter je ojačao za 5,9 procenata na preko 2.299,55 dolara, prenosi CNBC.

Celo tržište virtuelnog novca je zabeležilo rast vrednosti za više od 114 milijardi dolara tokom samo 24 sata, pokazuju podaci sa portala Coinmarketcap.com.

Do oporavka dolazi nakon izjava vodećih ljudi pojedinih svetskih kompanija na konferenciji "B-svet" održanoj posle nedavnog strmoglavog pada bitkoina ispod nivoa od 30.000 dolara po novčiću, izazvanog globalnom rasprodajom koja je unela strah da bi sunovrat najstarije svetske kriptovalute mogao da još dublji.

Izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask najavio je na tom događaju da će kompanija verovatno ponovo početi da prihvata bitkoin za kupovinu njenih vozila, zahvaljujući pojačanom prelasku na obnovljive izvore energije u rudarenju tog digitalnog novčića.

Prethodno, u maju ove godine, "Tesla" je obustavio mogućnost kupovine vozila za bitkoine zbog, kako je naveo, zabrinutosti vezane za "ubrzani rast upotrebe fosilnih goriva" u rudarenju te virtuelne valute.

Pored toga, optimizam učesnika u trgovanju digitalnim novcem podogao je i gigant u e-trgovini Amazon, koji je saopštio da će svoj tim proširiti zapošljavanjem stručnjaka za digitalne valute i blokčejn, što nagoveštava da mogao detaljnije da istraži mogućnost plaćanja bitkoinom i drugim kriptovalutama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kada je jedan čovek jači od kriptovalute
Ilon Mask

Ponovo na delu

22.07.2021. 10:03

Kada je jedan čovek jači od kriptovalute

Kompanija "Tesla" će najverovatnije ponovo početi sa prihvatanjem bitkoina kao sredstva plaćanja, kada obavi dubinsku analizu količine obnovljivih izvora energije korišćenih "za rudarenje" te valute, izjavio je osnivač i direktor tog američkog proizvođača električnih automobila Ilon Mask.
Close
Vremenska prognoza
mist
4°C
26.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve