Biznis
08.10.2023. 15:05
R.E.

Ekosistem zove "Upomoć!"

Koliko je novca dovoljno za spas koralnih grebena

Koralni greben
Izvor: Shutterstock / Dudarev Mikhail

Međunarodna inicijativa za zaštitu koralnih grebena (ICRI) objavila je svoju ambicioznu nameru da prikupi 12 milijardi dolara u cilju očuvanja koralnih grebena širom sveta.

Koralni grebeni su izuzetno važni ekosistemi koji podržavaju ogroman broj morskih vrsta i pružaju osnovu za život više od milijardu ljudi koji zavise od njih za ishranu i prihod.

Ova najava predstavlja odgovor na sve veće pretnje koralnim grebenima. Pritisak usled povećane morske zagađenosti, destruktivnog razvoja obale i prekomernog ribolova stvara ozbiljne probleme ovim ekosistemima. Dodatno, koralni grebeni suočavaju se sa ozbiljnim izazovima zbog globalnog zagrevanja i povećanja temperature mora, što dovodi do”beljenja“ korala, procesa koji može biti destruktivan za ove fragilne zajednice morskih organizama.

ICRI planira da prikupljenim sredstvima obezbedi budućnost koralnih grebena. Njihov cilj je da zaštite 125.000 kvadratnih kilometara plitkih tropskih koralnih grebena i udvostruče površinu pod efikasnom zaštitom do kraja naredne decenije. Takođe, planiraju da ubrzaju proces obnove oštećenih grebena primenjujući inovativna rešenja.

Međutim, iako je ova inicijativa pozitivan korak, stručnjaci upozoravaju da finansiranje očuvanja koralnih grebena neće biti dovoljno efikasno ukoliko se ne reše širi klimatski problemi. Porast temperature mora i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju morskim organizmima. Stručnjaci ističu da je ključno smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte kako bi se zaista sačuvali ovi vitalni ekosistemi.

U suštini, inicijativa za prikupljanje sredstava za zaštitu koralnih grebena jeste korak u pravom smeru, ali dugoročna održivost ovih ekosistema zahteva sveobuhvatne napore za borbu protiv klimatskih promena i drugih ljudskih faktora koji ih ugrožavaju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mask mora na sud!
tviter, ilon mask

Džaba mu novci

03.10.2023. 20:21

Mask mora na sud!

Američki sud naložio je milijarderu i vlasniku platforme X Ilonu Masku da se suoči sa većinom tužbi o tome da je prošle godine prevario bivše akcionare te mreže, tadašnjeg Tvitera, tako što je predugo čekao da javno otkrije da je investirao u kompaniju, koju je kasnije kupio i preimenovao u X.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve