Biznis
28.10.2019. 15:19
ICT business

Mozila je 22.

ZAŠTITA PRIVATNOSTI: Nova Mozila Firefox 70 blokira praćenje s društvenih mreža

firefox-header1.jpg

Mozila je 22. oktobara na tržište plasirala Firefox 70 za Windows, Mac, Linux, Android i iOS, a ono što je najveći

Mozila je 22. oktobara na tržište plasirala Firefox 70 za Windows, Mac, Linux, Android i iOS, a ono što je najveći značaj novog internet pretraživača jeste problem s praćenjem koje obavljaju društvene mreže. Dakle, Mozila je osigurala da se to ne može činiti kad korisnik surfuje njihovim novim Firefoxom.

Sama nadogradnja na verziju 70 obavlja se automatski i svi korisnici širom sveta dobili su je u isto vreme, bez izuzetaka. Tek je nešto sporije širenje Android verzije zbog Google Play Store komplikacija, kao i onih koje stvara Appleov App Store. Ipak, većina od 250 miliona korisnika Firefoxa ne bi trebalo da ima većih problema, piše ICT business.

Ovo je samo nastavak politike koju Mozila ima po pitanju praćenja, odnosno trackinga i trackera, s verzijom Firefox 69 stigla je odbrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internet pretraživača , ne samo ovog Mozilinog.

Shutterstock Shutterstock

"Trenutno nešto više od 20 odsto naših korisnika ima uključen Enhanced Tracking Protection, ali s Firefox 69 očekujemo da ćemo dostići sto posto", naglasili su iz Mozile.

Novom dopunjenom verzijom najavljuje se onemogućavanje aktivnosti koje uveliko narušavaju sam kvalitet koriščenja interneta. Mozila se odlučila na tako nešto u svom internet pretraživaču jer je pratila aktivnosti korisnika. Pa tako brojke kažu da se alatima za onemogućenje "trackinga" 1,3 posto korisnika, odnosno, njih oko tri miliona od 250 miliona koliko ih broji Firefox.

Što se samog blokiranja oglasa tiče, to koristi oko dvadeset posto korisnika ili njih oko 50 miliona. Znači, oglasi su nepoželjni povećem broju ljudi, ali kao takvi nisu problematični.

Povezane vesti - PlayStation 4 prodat u više od 100 miliona primeraka

Problematično je ako se korisnika prati bez njegovog znanja gde god išao dok koristi internet. Ta praksa nažalost još uvek nije regulirana od strane nadležnih institucija pa korisnici moraju sami da se snađu ili se moraju nadati da će kompanije kao Mozila same odlučiti da stanu na put "trackingu" i sličnim aktivnostima. Nažalost, mnoge web stranice posežu za njima. Baš kao i društvene mreže, koje su do verzije 70 bile izuzete, ali sad ni one više neće moći posezati.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
23.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve