Biznis
26.08.2022. 15:10
Beta

Ministarstvo saobraćaja

Zašto je "zarobljeno" milion tona srpskih žitarica

Pšenica
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potvrdilo je da je zbog niskog vodostaja Dunava "zarobljeno" oko milion tona srpskih poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrednosti oko milijardu evra.

Kako su iz tog ministarstva rekli za Blic, problem bi mogao da bude i ako nema dovoljno količina evrodizela iz uvoza, navodeći da "Naftna industrija Srbije" (NIS) ne može da zadovolji potrebe celog tržišta.

Blic navodi da na baržama na Dunavu već dvadesetak dana stoje srpski poljoprivredni proizvodi vredni milijardu evra, od čega je oko 750.000 tona pšenice i kukuruza, dok na izvoz čekaju i soja, sirovina koja se koristi za proizvodnju veštačkog đubriva i samo veštačko đubrivo.

List piše i da je zarobljeno oko 1,25 miliona tona uglja koji je krenuo za Srbiju, kao i 30.000 tona nafte i naftnih derivata koji su ka Srbiji pošli iz luke Konstanca u Rumuniji.

Ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kazao je za list da u Srbiji plovidba nije obustavljena ni u jednom delu Save i Dunava, ali da je problem s vodostajem u Bugarskoj, navodeći da bi srpska mehanizacija trebalo uskoro da pomogne toj zemlji.

"Svu mehanizaciju smo mobilisali, doneli odgovarajuće odluke na vladi i još samo čekamo Bugarsku stranu da usvoji i potpiše sporazum o načinu izvođenja ovih radova kako bi naša mehanizacija ušla u Bugarsku i kako bismo izvršili interventne bagerske radove, te tako obezbedili plovnost Dunava", kazao je ministar.
 
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sve poskupljuje, kako "pametno" kupovati
Prodavnica

Inflacija

23.08.2022. 18:35

Sve poskupljuje, kako "pametno" kupovati

Inflacija u Srbiji u julu je nastavila da raste i iznosila je 12,8 odsto, od čega je oko 70 odsto poticalo od rasta cena hrane i energenata. Vrhunac poskupljenja građane ipak tek očekuje, jer će prema novoj centralnoj projekciji Narodne banke Srbije inflacija u septembru iznositi 14 odsto.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve