Biznis
03.10.2023. 15:30
R.E.

Pesimizam na točkovima

Zašto nemačka auto-industrija brine za budućnost

novi udarac za evropsku automobilsku industriju
Izvor: Shutterstock

Auto-industrija u Nemačkoj trenutno posluje dobro, ali pogled u budućnost zasenjuju brige i strahovi. Razlog su i konkurencija iz Kine i tržište u toj zemlji.

Slika za septembar je protivrečna, prema indeksu poslovne klime koju je institut Ifo predstavio u ponedeljak. Trenutno stanje je ocenjeno sa 20,9 poena, što ne samo da je solidna vrednost, već je i povećanje od 7,7 poena u odnosu na avgust.

Međutim, očekivanja ostaju loša, sa uglavnom nepromenjenom vrednošću od minus 44,6 poena, rekao je stručnjak Ifo Oliver Falk (Falck).

Vrednosti se kreću na skali od minus 100 do plus 100 poena.

Četvrti je mesec zaredom da se očekivanja i trenutno stanje toliko razilaze. To se ranije nije dešavalo često, rekao je Falk – a kada se i događalo, obično je bilo kada je trenutna situacija bila naročito dobra. Sada, međutim, negativna očekivanja prave jaz.

Poslednji put je pesimizam u nemačkoj automobilskoj industriji bio veći u vreme finansijske krize, piše dpa. 

Postoji velika neizvesnost "šta nas čeka u budućnosti", rekao je Falk. Kina je ovde važan faktor, u pogledu razvoja tržišta, kao i konkurencije kineskih proizvođača.

Uprkos zabrinutosti, proizvođači i dobavljači žele narednih meseci da povećaju proizvodnju, pokazalo je istraživanje. Međutim, oslanjaće se na manje zaposlenih, kako je rekao Falk.

"S jedne strane, potrebno je manje zaposlenih u strukturnoj promeni ka elektromobilnosti, a sa druge regrutovanje osoblja postaje sve teže zbog nedostatka kvalifikovanih radnika."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nemačka automobilska industrija ima ozbiljnu konkurenciju
mercedes, automobil

Sve manja potražnja

02.09.2023. 13:00

Nemačka automobilska industrija ima ozbiljnu konkurenciju

Automobilska industrija je jedan od stubova nemačke privrede i jedan od simbola njene snage. Sada se, međutim, automobili "Made in Germany" suočavaju sa žestokom konkurencijom iz Kine, kaskaju za novom tehnologijom i slabije se traže.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve