Biznis
24.05.2021. 14:05
R.E.

Žalbe na svaki drugi par

Zašto prodavci obuće odbijaju reklamacije

obuća
Izvor: Shutterstock

Kupci obuće u Srbiji su se žalili na svaki drugi kupljen par, a trgovci ih odbijaju. Zašto?

„Na posao putujem automobilom, radim u poslovnoj zgradi, dakle nije moguće da se leva patika odlepila, a desna pocepala nakon nešto više od šest  meseci od datuma kupovine. Inače sam zbog operacije kičme, od 22. oktobra do 25. januara praktično boravio u kući i ležao, pa ih uopšte nisam nosio. Imam medicinsku dokumentaciju koja to potvrđuje. Uložio sam reklamaciju ali je odbijena uz obrazloženje da patike nisam nosio i održavao kako je proizvođač propisao deklaracijom“, kaže čitalac „Politike“ i dodaje da je na ovaj odgovor ukožio žalbu 7. maja ali da odgovor još nije dobio.

Nije nepoznato da je poslednjih godina u vrhu liste prigovora kupaca. Prema izveštaju Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača (NOPS), u 2020. godini registrovano je oko 6.000 prijava potrošača. Od toga je samo 2,7 odsto ostvarilo pravo u razumnom roku, a to znači da je potrošač sigurno rešio svoj prigovor.

Prema podacima NOPS-a, kupci u Srbiji podnose reklamaciju za za svaki drugi par obuće kupljen na našem tržišu. Trgovci ih najčešće odbijaju uz obrazloženje da „obuća ima mehanička oštećenja ili da je neadekvatno korišćena i održavana“.

Potrošači u dokazivanju da se nesaobraznost nije dogodila njihovom krivicom ulaze u začarani krug s trgovcima i najčešće izgube spor, piše „Politikin Potrošač“.

Jedan od predloga bio je uvođenje strože kontrole i usvajanje standarda kvaliteta za obuću koji bi bili obavezujući za svetrgovce.

Problemi najčešće nastaju kada potrošač reklamira obuću u prvih šest meseci od kupovine, a trgovac odbije prigovor. On takvu odluku mora da obrazloži i to najčešće dokumentom iz laboratorija koje izdaju ovakva sturčna mišljenja. Taj dokument nije obavezujući za trgovca.

Građani imaju još veći problem kada obuću vraćaju posle šest meseci od kupovine, što je slučaj sa čitaocem „Politike“ sa početka teksta. Prodavac tada nema obavezu da obrazloži svoju odluku i dovoljno je da napiše da se reklamacija odbija. Teret dokazivanja odmah prelazi na kupca i on opet mora da prođe sve procedure, što ga često demotiviše pa odustaje.

Nekada je to rešavala tržišna inspekcija što više nije slučaj jer je izgubila tu nadležnost.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve