Biznis
31.05.2023. 08:35
R.E./Klima 101

Pariz

Zašto su u Francuskoj zabranjeni kratki, domaći letovi

aerodrom
Izvor: Shutterstock

Putnici u Francuskoj više ne mogu da putuju avionima između Pariza i Liona, Nanta i Bordoa. Ovo je rezultat zabrane kratkih, domaćih letova koja je stupila na snagu ove nedelje u cilju smanjenja štetnih emisija.

Država ohrabruje putnike da se okrenu železnici kao alternativi. Zakon se odnosi na putovanja koja u vozu mogu da se pređu za dva i po sata ili manje.

Ipak, putnici će i dalje moći da lete sa pariškog aerodroma Orli do Liona na istoku zemlje, ali preko Nice koja se nalazi na severu. Letenje bi im u ovom slučaju oduzelo 3 sata i 15 minuta, dok bi brzim vozom stigli za samo dva sata. Naposletku, u putovanje avionom treba uračunati i dolazak do aerodroma i odlazak sa njega, prijavu na let i sigurnosne provere što još više prolongira proces. Pored toga što je vremenski iscrpnije, ovaj vid putovanja takođe je još pogubniji po klimu nego direktan let.

Odluka vlasti naišla je na podeljena mišljenja javnosti i stručnjaka.

Kritičari smatraju da će rezultat novouvedenih mera biti simboličan. Tako je direktor industrijske grupacije Airlines4Europe, Lauren Donsel, za agenciju Frans-Pres ocenio da će zabrana ovih letova imati minimalan uticaj na proizvodnju ugljen-dioksida i pozvao na donošenje "pravih i značajnih rešenja".

Airlines4Europe istakao je sopstvenu strategiju za dostizanje neto nultih emisija do sredine veka koja uključuje zamenu mlaznih goriva nefosilnim izvorima energije, kao i prelazak na avione na baterije ili vodonik.

Predsednik studija životne sredine na Univerzitetu Kolorado, Maks Bojkof, donekle se slaže sa Donselom o minimalnom uticaju, ali daje novu perspektivu.

"Način na koji ovo podstiče razgovor, poput ovog koji trenutno vodimo, mogao bi da stvori dalje mogućnosti za smanjenje emisija na drugim mestima", kazao je on za Al Džaziru, prenosi Klima 101. 
 

Prema mišljenju Bojkofa, sve se računa i bitno je kako stižemo od mesta do mesta.

"Saobraćaj proizvodi negde između jedne četvrtine i 30 odsto globalnih emisija. Ovo pokazuje moć klimatske akcije na političkom nivou."

Francuska vlada naišla je i na pozive da se uvedu stroža pravila kojim bi se zabranili letovi na relacijama koje zahtevaju putovanje vozom do četiri sata.

Za to se zalagalo i udruženje potrošača UFC-Que Chosir. Prema njihovim navodima, avion na ovim putanjama emituje 77 puta više ugljen-dioksida po putniku u odnosu na voz.

Voz je jeftiniji, a gubitak vremena ograničen je na 40 minuta."

Udruženje je pozvalo nadležne organe da osiguraju da nacionalna železnica SNCF u propisima ne pronađe priliku za veštačko podizanje cena ili smanjenje kvaliteta usluga.

Iako su mere uključene u klimatski zakon Francuske iz 2021. i već primenjivane u praksi, neke avio-kompanije obratile su se Evropskoj komisiji da preispita da li je ovakav poduhvat legalan.

Zakonom se propisuje i da vozne linije moraju da budu učestale, tačne i dobro povezane kako bi se ispunile potrebe putnika koji bi u suprotnom putovali avionom, kao i da vozovi treba da budu spremni na porast broja putnika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putnik otvorio vrata aviona tokom leta!
avion

Verovali ili ne

26.05.2023. 11:48

Putnik otvorio vrata aviona tokom leta!

Putnik na letu "Aziana erlajns-a" otvorio je vrata aviona u vazduhu, ali je taj avion kasnije bezbedno sleteo na južnokorejski aerodrom Daegu, saopštili su zvaničnici avio-kompanije i Ministarstva saobraćaja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve