Biznis
17.03.2023. 14:17
Beta

A cene?

Zavadi pa vladaj: Amerikanci sad glavni isporučioci gasa i nafte Evropi

naftovod
Izvor: Shutterstock

Amerikanci su potpuno potisli Ruse i sad su glavni isporučioci gasa i nafte Evropi, "ali su cene visoke...dok američki politički upliv na stari kontinent vidljivo raste" uz ojačanu ulogu SAD u vojnoj zaštiti Evrope zbog rata u Ukrajin, ocenjuju evropski analitičari i mediji.

List italijanskih poslovnih krugova "Il sole 24 ore" predočava da je američki tečni gas za godinu dana za preko 50 odsto nadomestio ruski gas, a slično je i s naftom, dok gas i nafta sad u EU stižu i iz Katara i drugih zemalja izvoznica energenata.

Il sole 24 ore ističe da je Evropska unija praktično potpuno prekinula uvoz ruskog gasa i nafte."Vašington nam pomaže, ali to plaćamo jako skupo", navodi list.

Italijanski portal Afari italiani se nadovezuje na ovu analizu i primećuje da je "rat u Ukrajini obogatio jedino Ameriku", koja je postala glavni svetski izvoznik energenata i osetno je uvećala izvoz oružja.

Francuski ekonomski dnevnik Lezeko ujedno primećuje da je cena energije na unutrašnjem američkom tržištu tri do pet puta niža nego u Evropi, što je dodatni razlog velikog spora između Evropske unije i SAD oko američkog zakona o suzbijanju inflacije (IRA), kojim Vašington daje 370 milijardi dolara kredita svojim i stranim firmama ako u Americi proizvode "zelenu" energiju i tehnologiju.

Evropljani su jako ljuti i zabrinuti jer, uprkos pregovorima s Amerikancima, još ne uspevaju da spreče da taj zakon ne samo privuče evropske firme da svoje proizvodnje presele u Ameriku, već su se osvedočili da Amerikanci, štaviše, delatno vrbuju firme iz EU da dodju i uz izdašne subvencije dođu da rade u Americi.

Afari italiani dodaje da su američke kompanije za proizvodnju oružja i tečnog gasa u proteklim mesecima dobile 500 odsto više porudžbina, a izvoz američkog tečnog gasa je premašio pet miliona barela dnevno.

I, kako dodaje, "rat i isporuke gasa EU su zlatni poslovi za (američkog predsednika Džozefa) Bajdena".

Za zemlje EU je dodatni veliki trošak, ali svesno uračunat, da bi se prekinuo dotur ruskog gasa, izgradnja terminala za prijem američkog i tečnog gasa iz Katara, Alžira i drugih izvoznika ovog energenta.

EU je odlučna da nastavi finansijsku i vojnu podršku Ukrajini u ratu s Rusijom i zato je vidno propraćen izveštaj Međunarodne agencije za energiju da su ruski prihodi od izvoza nafte prošle godine bili niži za 42 odsto.

Ujedno, EU je morala da veoma izdašno plati odluku da po svaku cenu prekine ruske isporuke gasa i nafte, što smatra "ruskim oružjem u ratu s Ukrajinom".

Veliki poremećaji koji su zbog toga proistekli na evropskom, kao svetskom tržištu,  primorali su evropske države da zbog naglog skoka cena energije i električne struje izdvoji preko 800 milijardi dolara za smirivanje tržišta i pomoć ugroženim preduzećima i domaćinstvima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najveći naftovod ponovo pokrenut
gasovod, gas, benzin, pumpa

Posle hakerskog napada

13.05.2021. 09:39

Najveći naftovod ponovo pokrenut

Najveći nacionalni naftovod u SAD ponovo je počeo sa radom, nakon što je na nekoliko dana zbog hakera prouzrokovano nejegovo zatvaranje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve