Biznis
04.03.2023. 19:35
R.E.

Ključna uloga

Zbog čega je baš američki dolar toliko važan za svetsku ekonomiju

svetska ekonomija, novac
Izvor: Shutterstock

Nedavni istraživački rad njujorške Banke federalnih rezervi razmotrio je ključnu ulogu američke valute u odnosu na globalne ekonomske aktivnosti, opisujući njen uticaj kao samojačajući "imperijalni krug“.

"Dolar ne samo da je globalna valuta, već je i ključna varijabla koja utiče na svetske ekonomske uslove“, smatraju istraživači.

Oni to ovako objašnjavaju:

"Pooštravanje američke monetarne politike pokreće krug, generišući porast vrednosti dolara. S obzirom na strukturu globalne ekonomije, stroža politika i rast vrednosti dolara dovode do kontrakcije proizvodne aktivnosti na globalnom nivou, vođene relativno većim padom u tržišnim ekonomijama u razvoju. Rezultirajuća kontrakcija globalne (bivše američke) proizvodnje će se preliti nazad na američki proizvodni sektor, zbog smanjenja inostrane finalne potražnje za američkom robom. Ovi isti mehanizmi će takođe dovesti do pada cena robe i svetske trgovine. U konačnom zaokretu našeg mehanizma, s obzirom na to da je američka ekonomija relativno manje izložena globalnim kretanjima, kontrakcija globalne proizvodnje i globalne trgovine povezana je sa daljim jačanjem dolara, učvršćujući krug.“

Globalna upotreba dolara u međunarodnom monetarnom sistemu uveliko premašuje relativnu veličinu ekonomije SAD. Takođe je dominantna valuta u međunarodnom bankarstvu i međunarodnoj trgovini, koja pojačava uticaj kretanja vrednosti dolara na globalnu proizvodnju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Devizne rezerve Srbije su...
Narodna banka Srbije

Narodna banka

11.01.2023. 20:05

Devizne rezerve Srbije su...

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju decembra 2022. iznosile su 19,4 milijarde evra, što obuhvata i 985,6 miliona evra po osnovu prve tranše novog stendbaj aranžmana koji je Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio Srbiji, saopštila je NBS.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve