ZBOGOM GOOGLE: Novi Huawei telefoni koriste sopstvene pretraživače

ZBOGOM GOOGLE: Novi Huawei telefoni koriste sopstvene pretraživače

(AP Photo/Andy Wong)


Huawei je u avgustu ove godine predstavio svoj sopstveni operativni sistem HarmoniOS, tvrdeći da je “potpuno razločit od Androida i iOs-a”.

Tvrdnje su se ispostavile kao istinite. Kompanija je nedavno predstavila nove modele telefona Mate 30 i Mate 30 Pro koji se sastoje od jedne suštinske razlike u odnosu na prethodne – nemaju Google usluge, odnosno aplikacije, piše Sputnik.

Kineski tehnološki gigant, koji je SAD sankcionisao, usred trgovinskog rata sa Pekingom, odlučio je da koristi sopstvene proizvode umesto Google-ovih.

Povezane vesti – UPRKOS SANKCIJAMA SAD: Huawei beleži rast prodaje od čak 23,2 odsto

U čemu se sastoje razlike?

Huawei pretraživač zamenio je Google Chrome kao alat za veb surfovanje.

Korisnici će morati da koriste Huawei AppGalleri, a ne Google Play prodavnicu. Kako kompanija ističe ona u sebi sadrži 45.000 aplikacija, dok Google ima više od dva miliona aplikacija.

Youtube takođe neće biti dostupan.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Kineska kompanija je morala da reaguje nakon što je američka vlada u maju stavila na crnu listu Huawei, tvrdeći da ima veze sa kineskom tajnom službom. Peking je demantovao optužbe, ali Vašington je i pored toga zabranio američkim kompanijama da sklapaju ugovore sa Hiawei-em, ukoliko prethodno nisu nabavili posebne licence.

Povezane vesti – Huawei pokreće sopstveni operativni sistem

Google je upozorio na sigurnosne rizike zabrane, ali je kasnije ipak zaustavio ažuriranje svojih proizvoda na Huawei uređajima.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar