Biznis
02.09.2019. 15:38
V. M.

PREUZIMAJU TRŽIŠTE: Kako singl zaposlene žene menjaju američku ekonomiju?

shutterstock_513678967.jpg

Na tržištu rada u SAD trenutno ima više singl žena nego ikada do sada i

Na tržištu rada u SAD trenutno ima više singl žena nego ikada do sada i to itekako utiče na američku ekonomiju!

Zaposlene žene doprinose više od sedam biliona dolara američkoj ekonomiji, piše CNN Business i dodaje da će prema procenama do 2030. biti čak 45 odsto zaposlenih singl žena u SAD, i to između 25 do 44 godine. To će biti najveći udeo singl zaposlenih žena u istoriji, pokazalo je istraživanje Morgan Stanlei-a (MS) koristeći podatke Biroa za statistiku rada. U 2018. singl žene činile su 41 odsto zaposlenih žena u tom uzrastu.

Morgan Stanlei navodi da su žene oduvek bile glavni kupci u američkim domaćinstvima, dok su slobodne žene daleko veći potrošači nego žene koje su u braku.

foto: Shutterstock foto: Shutterstock

Pojedini sektori mogli bi velike koristi od ove demografske promene. Na dobitku će, prema procenama Morgan Stanlei, verovatno biti proizvođači odeće, obuće, hrane, proizvodi i usluge za ličnu higijenu i negu, luksuzni proizvodi i električna vozila. U segmentu odeće, brendovi poput "Lululemon Athletica" i "Nike" već su dobro pozicionirani. Samci, posebno žene, troše više novca na ličnu negu nego njihovi oženjeni prijatelji.

foto: Shutterstock foto: Shutterstock

Morgan Stanlei navodi da bi "LVMH" i "Ulta Beauti", takoreći "roditelji" Sephora-e, mogli imati itekakve koristi, dok udaljavanje Amerike od tradicionalnog porodičnog modela takođe znači i više posla za brze restorane poput "Chipotle Mekican Grill" i "Starbucks". Konačno, Morgan Stanlei očekuje da će sve više žena kupovati više automobila u budućnosti nego što je to slučaj sada. U ovom trenutku muškarci predstavljaju veću grupu kupaca, ali vremenom će se promeniti auto-kupci, što bi moglo da podstakne prodaju automobila. Najbolji izbor u tom segmentu je Tesla.

foto: Shutterstock foto: Shutterstock

Međutim, singl zaposlene žene ne kupuju samo ruževe, automobile i joga pantalone, navodi CNN Business.

"Domaćinstva sa niskim prihodima, koja verovatnije vode žene, troše 82 odsto svog budžeta na osnovne potrebe poput stanarine, hrane, prevoza, zdravstvene zaštite i odeće", rekla je Lauren Bauer, saradnica u ekonomskim studijama iz Brookings Institution. Domaćinstva sa srednjim dohotkom troše samo 78 odsto svog budžeta na osnovne potrebe, prema izveštaju iz Hamilton Project-a iz Brookings Institution.

foto: Shutterstock foto: Shutterstock

Dok troškovi stanarine i računa čine najveći deo potrošnje u svim prihodnim grupama, ono "pojede" gotovo polovinu budžeta za domaćinstva sa malim primanjima. Sledeće dve najveće stavke su hrana i prevoz. Procenat slobodnih zaposlenih žena verovatno će rasti, jer je sve više onih koje se odlučuju na visoko školovanje, kasniju udaju i stvaranje porodice.

"Oko 80 odsto slobodnih žena u dobi od 25 do 54 godine radi ili traži posao", ističe Bauer.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
23.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve