Biznis
22.03.2016. 13:09
ekspres

Živnula poslovna aktivnost u evrozoni

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

LONDON, 22. marta  - Poslovna aktivnost u evrozoni i privredni sentiment ekonomske velesile, Nemačke, završavaju prvo tromesečje u svetlijem tonu, pokazuju danas objavljeni rezultati kompanije Markit, što upućuje na zaključak da su dodatni podsticaji Evropske centralne banke  možda već imali pozitivan efekat. ECB je ranije ovog meseca ponovo "potkresala" kamatne stope i pojačala program otkupa aktiva u okviru nastojanja da podstakne rast privrede i inflacije u 19-članoj Uniji. Prema Markitovoj fleš proceni, kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI), koji se smatra dobrim pokazateljem rasta, skočio je u martu na 53,7 poena sa februarskih 53,0 bodova, što je bio najniži pokazatelj od početka 2015. godine, izveštava Rojters. Najnoviji rezultat je iznad svih predviđanja ekonomista u Rojtersovoj anketi, koji su u proseku prognozirali da će PMI biti 53,0 poena. Indeks iznad 50 bodova označava rast.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Prema saopštenju Markita, PMI ukazuje na rast bruto društvenog proizvoda u prvom kvartalu od 0,3 procenta, što je nešto slabije od projekcija analitičara u Rojtersovoj anketi ranije ovog meseca od 0,4 odsto. Srodne ankete u Nemačkoj i Francuskoj, najvećim privredama u 19-članom bloku, pokazale su da je u prvoj državi stopa rasta ostala stabilna, dok je u drugoj dostigla najviši nivo u pet meseci.
"Izveštaji pružaju određenu nadu da su se aktivnosti i raspoloženje blago popravili pošto splašnjavaju strahovanja u pogledu globalne ekonomije", izjavila je za Rojters DŽenifer Mekeon, iz kompanije Kepital ekonomiks.
Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Poslovni entuzijazam Nemaca je porastao u martu više nego što se očekivalo, na 16,7 poena, prekidajući tromesečni trend slabljenja, pošto su procene kompanija o aktuelnoj situaciji i budućim izgledima poboljšane, prema danas objavljenom izveštaju Ekonomskog instituta Ifo sa sedištem u Minhenu.
U martu je takođe poraslo raspoloženje među nemačkim analitičarima i investitorima, iako ne onoliko koliko se očekivalo, pokazala je anketa ekspertskog tima Centra za evropska ekonomska istraživanja  iz Majnhajma.
Uprkos tome, evropske akcije su danas pale, a investitori pohrlili ka sigurnim utočištima - zlatu i državnim hartijama, nakon jutrošnjih terorističkih napada na aerodromu i u metrou u Briselu, jer su informacije iz glavnog grada Belgije bacile u zasenak gore-pomenute ekonomske pokazatelje, navodi Rojters.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve