Biznis
15.04.2022. 12:10
R.E.

Rudarstvo i energetika

Zorana MIhajlović o NIS-u: "Sve opcije se razmatraju"

REKONSTRUKCIJA; BENZINSKA PUMPA DEJTON
Izvor: BETAPHOTO / EMIL VAS

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da država, po pitanju ruskog udela u Naftnoj industriji Srbije (NIS) "razmatra sve opcije".

Ona je za Juronjuz (Euronews) Srbija, upitana da prokomentariše mogućnost prodaje ruskog udela u vlasništvu NIS-a, rekla da će država "učiniti sve što je potrebno da osigura energetsku bezbednost i omogući nesmetano snabdevanje naftom".

Napomenula je da je Srbija imala odličnu saradnju sa NIS-om "sve vreme i kada je u pitanju nabavka i skladištenje".

Naglasila je da je "pitanje energetske bezbednosti pitanje razvoja države".

"Izuzeti smo iz petog paketa sankcija (EU prema Rusiji), ali ne znamo šta može da se dogodi u narednom periodu i zato razmatramo sve opcije“, rekla je ona.

Navela je da će završetkom interkonekcije sa Bugarskom, u septembru naredne godine, Srbija dobiti mogućnost diverzifikacije snabdevača prirodnim gasom i povećati svoju energetsku nezavisnost.

Rekla je da je "Srbija još uvek zavisna od jednog dobavljača", te navela da Srbija ima dva pravca dotoka gasa, ali je zavisna od Rusije.

"Konekcija sa Bugarskom, koja će biti gotova sledeće godine daje nam mogućnost da pregovaramo i da od septembra sledeće godine dobijamo TNG (tečni gas) iz Grčke, da se povežemo sa gasom iz Azerbejdžana, čime smanjujemo našu zavisnost", rekla je ona.

Navela da će država učiniti sve da ima dovoljno energije i energenata i da će Srbija narednu zimu dočekati sa dovoljnim količinama nafte, naftnih derivata, kao i gasa, električne i toplotne energije.

"Kakva će biti cena gasa, to ne možemo sa sigurnošću da znamo, jer su ovo tektonski poremećaji na tržištima i pitanje je koju ćemo cenu moći u pregovorima sa Gaspromom da dobijemo, sigurno je da neće biti kao do sada", rekla je ona.

Ukazala je da "postoje stvari koje ne zavise od Srbije", te navela da je  urađeno sve da Srbija bude energetski bezbedna  i u ovim uslovima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: "Svu sirovu naftu uvozimo"
nafta-7.jpg

Rat i cene

26.03.2022. 10:19

Vučić: "Svu sirovu naftu uvozimo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija troši veliki novac na sve vrste energenata, čija cena raste, što dalje utiče na poskupljenje životnih namirnica.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve