ANĐEO SMRTI: Medicinska sestra injekcijama ubijala decu

ANĐEO SMRTI: Medicinska sestra injekcijama ubijala decu


Američke vlasti podigle su novu optužnicu protiv Dženin Džons, medicinske sestre iz Teksasa koja je u zatvoru zbog ubistva deteta od 1982. godine, a veruje se da je ubila čak 60 beba

Bivša pedijatrijska sestra Dženin Džons (66), poznata kao „anđeo smrti”, koja se sumnjiči da je ubila oko 60 beba, nedavno je opet optužena za smrt deteta, ovog puta jedanaestomesečnog Džošue Savijera 1981. godine.
Ona u zatvoru u Gejtsvilu već služi kazne od 99 i 60 godina zatvora za ubistvo 15-mesečne devojčice Čelsi Meklelan od 1982. godine, odnosno zbog izazivanja bolesti kod dečaka tada starog četiri nedelje, koji je preživeo. Nesrećnoj devojčici dala je smrtonosnu injekciju mišićnog relaksanta, a dečaku veliku dozu leka za razređivanje krvi. Američke vlasti prošle nedelje saopštile su da je protiv Džonsove podignuta nova optužnica zbog sumnje da je i beba Savijer preminula zbog prevelike doze antiepileptika.
Inače, tokom njenog rada u bolnicama i na klinikama u Teksasu, deca su umirala zbog komplikacija pod nerazjašnjenim okolnostima. Istražitelji veruju da je Džonsova ubila veliki deo dece koja su su preminula tokom ili ubrzo posle njenih smena. Navodno, pokušavala je da izazove zdravstvene krize kod pacijenata kako bi ih „spasla” i za to dobila pohvale i pažnju. Medutim, mnoga deca to nisu preživela.
– Džonsova je bila vođena željom da je posmatraju kao herojsku medicinsku sestru koja spasava život deci, ali je kasnije postala opijena tom moći da odlučuje o životu i smrti – rekao je jedan od veštaka na suđenju. Džonsova tada nije svedočila, ali su njeni advokati negirali optužbe.
U tekstu pod nazivom „Premladi da umru” opisan je slučaj bolesti i smrti male Čelsi Maklelan.
„Petak, 17. septembar 1982. Klinika u teksaškom gradu Kervilu tek je bila otvorena, samo dan ranije, nedaleko od prikolice gde su Peti Maklelan i njen suprug Rid živeli. Peti je donela svoju plavooku bebu Čelsi kod lekara na novu pedijatrijsku kliniku. Osmomesečna Čelsi imala je samo prehladu, ali je majka želela da bude sigurna jer je dete rođeno pre vremena, s nerazvijenim plućima, pa je bila sklona infekcijama. Prve dane svog života Čelsi je provela na bolničkom respiratoru. Tada je prvi put ostala bez daha, što je njena mama Peti opisivala kao zle čini. Bilo kako bilo, Čelsi je prvi pacijent nove klinike”. Dok je doktorka Ketlin Holand razgovarala s majkom, pedijatrijska sestra Dženin Džons odnela je bebu na drugi kraj klinike da se igra loptom. Ubrzo nakon toga, Džonsova im saopštava da je Čelsi upravo prestala da diše. Stavila joj je masku s kiseonikom preko lica i požurila da je odnese u hitnu službu u obližnju bolnicu „Šid Peterson”. Detetu je bilo bolje, i svi su odahnuli. Roditelji Maklelan bili su zahvalni i nadležnoj sestri i čitavom osoblju nove klinike. Hvalili su ih na sva usta. Devet meseci kasnije, ponovo su doveli Čelsi na pregled. Ovaj put rezultati su bili drastično drugačiji.

Džonsova je bila vođena željom da je posmatraju kao herojsku medicinsku sestru koja spasava život deci, ali je kasnije postala opijena tom moći da odlučuje o životu i smrti, rekao je jedan od veštaka

Petar Elkind, novinar koji je kratko razgovarao sa Džonsovom, objašnjava taj događaj:
– Čelsi je bila prvi pacijent tog jutra i došla je samo na unapred zakazanu rutinsku kontrolu. Doktorka Holand prepisala joj je dve standardne vakcine. Ubrzo pošto joj je sestra Džons ubrizgala prvi špric, Čelsi je počela da se guši. Činilo se da ima napad pa je Peti Meklelan zamolila Džonsovu da prestane s terapijom. Džons je to ignorisala i dala detetu i drugu injekciju. Tog trenutka Čelsi je prestala da diše. Prvo se grčila u pokušaju da dođe do daha, a onda joj se telo naglo opustilo. Na putu do bolnice „Šid Peterson”, bebu je sve vreme u naručju držala sestra Džons. Po dolasku u bolnicu, dete je preminulo. Iako je autopsija pokazala da je Čelsi umrla od urođenog poremećaja s disanjem, majku niko nije mogao da ubedi da sestra nije imala veze s tim. Da zlo bude veće, na putu do bolnice, Džonsova se navodno našalila: „A rekli su nam da u Kervilu neće biti nikakvih uzbuđenja.” Nažalost, na toj klinici bilo je uzbuđenja, i to onih najgorih za mnoge roditelje, a sestra Džons redovno je bila u centru zbivanja.

Broj žrtava nepoznat
Tačan broj njenih žrtava i dalje je nepoznat jer je medicinska evidencija o tome najpre „zagubljena”, a potom uništena.
Dženin Džons rođena je 13. jula 1950. i kao dete usvojili su je vlasnik noćnog kluba i njegova supruga. Pre odlaska u medicinsku školu, radila je kao kozmetičarka. Za momka s kojim se zabavljala još u srednjoj školi bila je udata između 1968. i 1974. godine i s njim ima dvoje dece. Neposredno pre njene optužnice, Džonsova se udala za 19-godišnjeg medicinskog tehničara, ali su se razveli ubrzo posle njenog odlaska u zatvor.
U filmu „Smrtonosna medicina”, koji je snimljen po njoj, igrala ju je Suzan Rutan. O teksaškom „anđelu smrti” napravljen je i dokumentarac „Diskaverija” u sezoni o zločinima nad decom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar