Brejking
22.01.2019. 16:15
Tamara Marković-Subota

ATENTAT U BARSELONI, UBISTVO U AMSTERDAMU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Čaba Der (39) iz Čantavira, za kojim se traga od 5. januara, kada je u beogradskom naselju Banovo brdo ubio Nebojšu Markovića (37), prema operativnim saznanjima policije dovodi se u vezu s tri zločina počinjena u inostranstvu: ranjavanje Nebojše Stojkovića u Barseloni, ubistvo Gorana Tasića u Amsterdamu, a povezan je i sa poslednjom likvidacijom izvršenom u ratu škaljarsko-kavačkog klana, ubistvom Vladimira Roganovića u Beču.
Čabu Dera su, kako sumnja policija, za posao plaćenog ubice angažovale veze u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, u kojem je do februara prošle godine proveo skoro 13 godina.

Prvu vezu u zatvoru Der je, kako saznaje „Ekspres", ostvario sa zatvorenikom Jovanom Andrijaševićem, a zatim su se obojica priklonili najmoćnijem zatvorskom klanu - klanu Darka Eleza, jednog od najjačih bosanskih kriminalaca, preko koga je Der ostvario kontakt i sa prištinskim narko-bosom Naserom Keljmendijem.

Atentat na Stojketa u Barseloni

Prvo angažovanje Dera po izlasku iz zatvora bilo je u Barseloni, a na meti mu se, kako veruje policija, našao Nebojša Stojković Stojke, vođa rakovičkog klana i blizak saradnik Luke Bojovića.

Stojković je teško ranjen u atentatu krajem avgusta 2017. ispred hotela u kojem je odseo. Na njega je pucano u momentu dok je stajao sa prijateljem Dejanom Jusufovićem zvanim Jusa Čupavi. Stojković je pogođen s tri hica, u glavu, vilicu i grudi. Zbog vrlo teškog stanja, španski mediji najpre su objavili vest da je Stojković ubijen, ali je zatim stigla informacija da su lekari uspeli da ga reanimiraju i sačuvaju u životu.

Po oporavku, Stojković se javio beogradskim medijima i izjavio da nema veze ni sa jednim klanom iz Crne Gore, pa tako ni s njihovim ratovima. Interesantno je, međutim, kako je Stojković tada opisao svog atentatora.
- Na mene je pucala gnjida izbezumljenih očiju od straha. Ni dva pištolja mu nisu bila dovoljna da se ne plaši. U strahu su oči velike, a njegove su baš bile ogromne - rekao je Stojković nakon napada.
Očevici pucnjave izjavili su da je napadač na glavi imao kačket.

Španska policija do sada nije uspela da ga identifikuje, ali se u saradnji sa MUP-om Srbije došlo do nekoliko imena potencijalno osumnjičenih, među kojima je i Čaba Der.

Stojković je u policiji označen kao blizak saradnik Luke Bojovića, koji u zatvoru u Španiji od 2010. godine izdržava kaznu zatvora od 18 godina. Bojović je, inače, blizak saradnik škaljarskog klana, zbog čega se veruje da je Stojkovićevu likvidaciju naručio kavački klan.

Ubistvo Vranjanca u Amsterdamu

Za Čabu Dera srpska policija vezuje i ubistvo Vranjanca Gorana Tasića (46), izvršeno u martu prošle godine u Amsterdamu.

I to ubistvo izvršeno je, kako se sumnja, zbog poslova vezanih sa šverc i trgovinu narkoticima.

Pucnjava se dogodila u oblasti Pijet Mondrijanstrat, a Tasić je pronađen ispred jedne kuće. Teško ranjen, prebačen je u bolnicu, gde je narednog jutra preminuo. U međuvremenu, holandska policija pronašla je zapaljeni automobil BMW u kojem su, kako su pretpostavljali, bili napadači.

Tasić je u vranjskom kriminalnom podzemlju bio poznat po brojnim krivičnim delima. Bio je osuđen 2011. godine za pokušaj likvidacije Zorana Popovića Popa u Vranju na tri godine i tri meseca zatvora. Odslužio je dve godine u KPZ Niš.

Usledile su oslobađajuće presude za navodno pucanje u butinu Aleksandra Dimitrijevića 2008. godine, kao i za krivično delo iznude od tri miliona dinara na štetu nekadašnjeg poslanika Nove Srbije iz Vranja Radoslava Mojsilovića.
U rodnom gradu Tasić je bio poznat i kao predsednik FK Vranjska Banja.

Ubistvo Roganovića plaćeno sa 3,5 kilograma kokaina

I u istrazi ubistva Vladimira Roganovića u Beču srpska policija je došla do imena Čabe Dera.

Roganović je ubijen 21. decembra u centru austrijske prestonice, po izlasku iz restorana u kojem je bio sa Stefanom Vilotijevićem. Vilotijević je u pucnjavi ranjen u glavu, ali je preživeo, dok je Roganović, istaknuti član kavačkog klana, preminuo.

Ubistvo Roganovića, prema saznanjima policije, plaćeno je sa 3,5 kilograma kokaina.

U dosadašnjoj istrazi na razotkrivanju napadača pominje se nekoliko imena osumnjičenih plaćenika, među kojima je i Čaba Der.

- Ukoliko se potvrdi njegovo učešće u ovom zločinu, znači da se radi o profesionalnom plaćenom ubici koji ne ubija za jednu od zaraćenih kriminalnih strana, već za obe, odnosno za onu koja više plati - kaže za „Ekspres" izvor iz MUP-a.

Zatvorske veze

Čaba Der je, kako je otkriveno u dosadašnjoj istrazi, u posao plaćenih likvidacija ušao zahvaljujući kontaktima koje je napravio u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

Na zatvorsku kaznu od 14 godina zatvora, Der je osuđen u aprilu 2009. godine presudom Okružnog suda u Novom Sadu, koji ga je okrivio za ubistvo Branislava Jelačića, člana kriminalne organizacije „Firma", izvršeno 11. maja 2004. godine u restoranu „Marina" na Trgu mladenaca.

U presudi je navedeno da je Der te večeri u Jelačića ispalio četiri hica iz pištolja. U restoran je ušao maskiran bradom koju mu je prethodno dao Vojislav Škrbić, koji je takođe osuđen zbog podstrekivanja na taj zločin. Na sebi je imao i njegovu trenerku. Prišao je Jelačiću, koji je sedeo za stolom u blizini šanka, iz plave kese izvadio pištolj i pucao. Posle toga je izašao iz lokala i pobegao biciklom, ali je u jednom momentu udario u parkirani automobil pa je ostavio materijalne tragove na osnovu kojih je identifikovan.

U odbrani, Čaba Der je naveo da ga je Jelačić angažovao da odradi neki posao. Kako je rekao na sudu, Jelačić je potom odbijao da ga isplati i čak je počeo da mu preti. Zbog toga, odnosno iz straha za sopstvenu bezbednost, Der je, kako je tvrdio, odlučio da ga ubije.

Sudsko veće je, međutim, imalo drugačije mišljenje, pa je za podstrekivanje Dera na ubistvo Jelačića osudilo Vojislava Škrbića na 11 godina zatvora. Prema presudi, Škrbić je podstrekao Dera da ubije Jelačića, čiji su ga saradnici pratili i napadali. Kada je Der pristao, Škrbić mu je nabavio opremu za maskiranje. Po izlasku iz zatvora, Škrbić je 21. maja 2014. godine ubijen u restoranu „Gondola" kod Dunavskog parka, dok je Čaba iz zatvora pušten u februaru 2017. godine.

- Čaba je u zatvoru najprisniji kontakt ostvario s Jovanom Andrijaševićem iz Ratkova, koji je u aprilu 2009. u rodnom mestu ubio žandara Dragana Savovića i Slobodana Stojanovića. Glavna meta Andrijaševića bio je Stojanović, s kojim je vodio sudski spor, dok je žandar Savović ubijen nehotice jer je pokušao da spreči Andrijaševića, s kojim je bio prijatelj, u smrtonosnom pohodu. Za ovaj zločin Andrijašević zatvorsku kaznu služi u KPZ u Sremskoj Mitrovici, gde je i upoznao Čabu - kaže za „Ekspres" izvor upoznat sa Čabinim zatvorskim danima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Uloga Darka Eleza

Glavnu reč među zatvorenicima u KPZ Sremska Mitrovica u to vreme držao je najpoznatiji bosanski kriminalac Darko Elez.

- Elez je u KPZ Sremska Mitrovica doveden u septembru 2009. godine i ubrzo je pod svoju komandu stavio skoro sve ostale zatvorenike, pa i Čabu, koji mu je bio jedan od najodanijih saradnika - kaže naš izvor.

Da li zločini koje je Čaba počinio posle izlaska iz zatvora imaju veze sa Elezom, sada je predmet istrage. Ono u šta se za sada sumnja jeste da je upravo Elez pomogao Čabi da se sakrije od policije posle zločina izvršenog 5. januara na Banovom brdu.

Darko Elez je u Sremskoj Mitrovici služio devetogodišnju kaznu kao vođa organizovane kriminalne grupe koja je okrivljena za trgovinu drogom i iznudu.

U međuvremenu, sudilo mu se i za podstrekivanje na ubistvo svog kuma Đorđa Ždrala, ali je od ovih optužbi oslobođen 2015. godine odlukom Apelacionog suda u Beogradu. Iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, uz uslovni otpust, pušten je u novembru 2017. godine.

- U potrazi sa Čabom otkriveno je da je on ranije bio na vezi i s kosovskim narko-bosom Naserom Keljmendijem i njegovom ekipom. Zato nije isključena mogućnost da je Čaba, ukoliko je uspeo da pobegne iz Srbije, utočište našao upravo u Prištini.

- Pretpostavljamo da je kontakt Čabe i Keljmendija organizovao baš Darko Elez, koji je u dobrim odnosima sa prištinskim narko-bosom - kaže naš izvor.

Ubistvo na Banovom brdu

Za Čabom policija traga od 5. januara, kada je brutalno usmrtio Nebojšu Markovića, koji je u tom momentu ispred porodične kuće u Ulici Rajka od Rasine 31 pored svog automobila pakovao kolica za bebu.
Prema video-snimku koji je zabeležila kamera sa susedne zgrade, u jednom momentu se pored Markovića zaustavio beli „punto". Iz vozila je, kako se vidi na snimku, sa suvozačevog mesta izašao muškarac u beloj jakni koji je u par koraka prišao Markoviću, izvukao pištolj iz torbice, uperio oružje u njega i ispalio mu tri hica u grudi i glavu. Marković je pao, a ubica se okrenuo i vratio u automobil, koji je krenuo dalje pod punim gasom.
Samo par sati posle zločina policija je na osnovu snimka identifikovala Čabu Dera kao ubicu, i za njim se od tada traga.

U međuvremenu, u rodnoj Subotici uhapšen je njegov saučesnik u zločinu Alen Cigler (40) zvani Čovek-mačka, kome je određen jednomesečni pritvor. Obojica se prema krivičnoj prijavi terete za teško ubistvo na podmukao način.

Uhapšeni Cigler sumnjiči se da je vozio „punto" kojim se ubica dovezao, ali i pobegao s mesta zločina. Vozilo koje je korišćeno za likvidaciju pronađeno je posle zločina na Novom Beogradu, a kod Ciglera je policija prilikom privođenja pronašla pištolj.

Cigler je, inače, prošle godine izašao sa robije, a policiji je poznat godinama. Već sa 14 godina završio je u KPD u Kruševcu, odakle je bežao nekoliko puta. Nakon toga je tri godine proveo u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. Posle odležane kazne nastavio je da čini krivična dela. Baš sa Čabom Derom počeo je da ide u pljačke. Međutim, nakon jedne pljačke Cigler je uhapšen i završio je u subotičkom zatvoru, odakle je uspeo da pobegne preko zida, zbog čega je i dobio nadimak Čovek-mačka. Usledilo je novo hapšenje i robija od 12 godina zatvora, pa nove pljačke i požarevačka Zabela.

Iz zatvora je izašao krajem oktobra 2018. godine. Zaposlio se u lokalnom komunalnom preduzeću, ali je zbog male plate dao otkaz.

Motiv ubistva Nebojše Markovića još nije utvrđen, budući da on nije imao krivični dosije. Međutim, njegov šurak Aleksandar Šarac, koji živi u istoj kući, i te kako je odranije poznat našoj, ali i italijanskoj policiji, koja ga traži zbog sumnje da je kao član bande „Pink Panter" opljačkao jednu juvelirnicu.

Zato se ne isključuje mogućnost da je Marković ubijen greškom, ali ni to da je ova likvidacija izvršena kao poruka za Šarca.

Marković je, inače, držao cvećaru, a za sobom je ostavio dvoje maloletne dece i suprugu.

U potrazi za Derom policija je obišla i Čantavir i njegovu rodnu kuću u Ulici drugih vinograda, gde je živeo s roditeljima. Komšije kažu da su Derovi roditelji preminuli, kao i da ga niko nije dugo video u rodnom mestu.

 

Angažovan za ubistvo Alana Kožara

Odbegli Čaba Der bio je u vezi i sa saradnicima Armina - Muše Osmanagića, ubijenog u septembru 2014. u Baru. Der je u septembru 2017. uhapšen u Sarajevu sa Osmanagićevim saradnikom Markom Gojčevićem, kada je navodno trebalo da ubiju Alana Kožara, vođu druge kriminalne grupe iz Bara, za koga se verovalo da stoji iza Osmanagićevog ubistva i koji je blizak saradnik Luke Bojovića i škaljarskog klana.

Mediji u Bosni i Hercegovini su posle njihovog hapšenja objavili da su privedeni saradnici Nasera Keljmendija.

Der i Gojčević su u pritvoru u glavnom gradu BiH proveli skoro šest meseci, nakon čega su proterani iz te države.
Interesantno je da je akcija hapšenja usledila po prijavi žene koja je primetila dvojicu sumnjivih muškarca kako se motaju oko njenog solitera. Policija, koja je izašla po prijavi, kod Dera i Gojčevića tada je pronašla pištolje sa prigušivačem i mecima u cevi. Njih dvojica su na saslušanju priznali da su u BiH došli radi izvršenja likvidacije, ali metu i nalogodavca nisu otkrili.
Za Alenom Kožarom, koji je, kako se sumnja, bio meta uhapšenih likvidatora, nedavno je Crna Gora raspisala poternicu zbog sumnje da je po nalogu Luke Bojovića organizovao ubistvo Slobodana Šaranovića. Šaranović, koji je bio optužen za ubistvo Lukinog mlađeg brata Nikole, ubijen je u martu 2017. ispred svoje kuće u budvanskom naselju Dubovica.
Luksuz, krstarenja, fotke s policajcima

Čaba Der je po izlasku iz zatvora očigledno dobro zarađivao, a novac je, sudeći po njegovim fotografijama na društvenim mrežama, trošio na luksuzan život. Upadljive su njegove fotografije s putovanja i krstarenja na skupocenim kruzerima, a poseban afinitet Der je pokazivao za fotografisanje u društvu policije, kako srpske, tako i italijanske.
Ubistvo biznismena u Budimpešti

Mađarska policija takođe je zainteresovana za Čabu Dera, i to zbog sumnje da je  20. septembra prošle godine u Budimpešti ubio biznismena Lasla V.
Mediji u Mađarskoj navode sumnju tamošnje policije da je ovog biznismena na parkingu na periferiji Budimpešte ubio upravo odbegli Der, i to tako što ga je primorao da klekne i pucao mu u glavu. Telo Lasla V. ubica je zatim bacio u obližnji potok i pobegao, a u vozilu ubijenog nađeni su droga i novac.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve