Brejking
25.02.2018. 10:55
R. E.

ATOMSKI SLEVA: Šta je pozadina hapšenja osam stranaca koji su pokušali da snime ili uđu u vojne objekte

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Za samo 48 sati u Srbiji je osam stranih državljana pokušalo da snimi vojne objekte ili da uđe u njih. Sumnja se da su poslati sa zadatkom da ispipaju puls i spremnost naših bezbednosnih službi. Pošto su odmah pohapšeni, pitanje je ko je pokazao mišiće - mi ili oni?

Nedelja, 18. februar, Beograd - Dva Amerikanca i dve Ukrajinke dronom su snimali bombardovanu zgradu Generalštaba u Beogradu zbog navodnog snimanja dokumentarnog filma. Odmah su uhapšeni.

Ponedeljak, 19. februar, Fruška gora, Vrdnik - Britanka i Avganistanac sa italijanskim pasošima, članovi međunarodne organizacije „Lekari bez granica", prošli su pored znaka „Strogo zabranjen pristup civilima" i ušli su vojno skladište municije i goriva. Kod sebe nisu imali ni oružje ni tehniku za snimanje. Odmah su uhapšeni.

Ponedeljak, 19. februar, kasarna „Petrovaradin" - Dvoje španskih državljana ušli su u krug objekta vojske koji se više ne koristi, ali je i dalje pod vojnim obezbeđenjem. Alarmirana je straža i Špance je uhapsila vojna policija.

Dok pojedini stručnjaci tvrde da su u pitanju špijuni stranih službi koji su poslati u Srbiju, bivši šef Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović je za list „Danas" izjavio da mu sve to miriše na zloupotrebu institucija sektora bezbednosti u političke i izborne svrhe.

Da su i jedni i drugi donekle u pravu, potvrđuju i dobro obavešteni izvori „Ekspresa", koji navode da u pozadini ove intrigantne priče stoji namera stranaca da nam opipaju puls.

- Strane službe samo ispituju stepen spremnosti i obaveštenosti naših službi, tačnije njihovu budnost. Nije ovde u pitanju bila nikakva špijunaža, već jedna vrsta testa, koja je, s druge strane, očito dobro došla - navodi naš sagovornik.

To je indirektno potvrdio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je gostujući na Televiziji „Hepi" rekao da je dobio informacije o hapšenju više američkih državljana u Srbiji, ali i dodao da ne smatra da je to „nešto posebno opasno".

Stranci koji su dronom snimali ruševine i očuvanu zgradu starog Generalštaba, gde su danas sedišta VBA i VOA, prema pisanju medija, izjavili su da su dron pustili zbog snimanja dokumentarnog filma o posledicama američkih vojnih intervencija u svetu po decu iz bombardovanih područja. Oni su ispričali i da pripadaju nevladinoj organizaciji iz Kalifornije koja se bori za obelodanjivanje istine o vojnim intervencijama u svetu, kao i da su pre Srbije snimali i u Ukrajini.

Strance je preuzela civilna policija i Više javno tužilaštvo, ali krivična prijava zasad nije podneta ni protiv jedne osobe. Ukrajinke su, kako navode mediji, puštene na slobodu, dok sudbinu američkih državljana do zaključenja ovog broja nismo uspeli da saznamo iz Ambasade SAD, odakle su nam poslali samo uopšten odgovor.

- Svesni smo situacije o dvojici državljana SAD pritvorenih u Srbiji. Sigurnost građana SAD u inostranstvu je jedan od naših najviših prioriteta. Kada je američki državljanin uhapšen u inostranstvu, nastojimo da ga posetimo što je pre moguće. Zbog privatnosti nemamo više komentara - odgovorili su iz Ambasade SAD.

Međutim, o celokupnoj situaciji nešto drugačije mišljenje ima ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je nakon hapšenja stranih državljana rekao da službe rade na rasvetljavanju ovih događaja.

- Kada budemo doneli odgovarajuće zaključke, obavestićemo javnost. Ne želim tome da pridajem veći značaj nego što ga realno ima, ali moram da kažem da ne verujem u slučajnost i da ovako veliki broj upada ili pokušaja upada stranih državljana u prostore koje kontroliše Vojska Srbije odavno nije zabeležen - naglasio je Vulin i dodao da građani mogu da budu „mirni i da se pouzdaju u svoju vojsku".

- Vidi se da su svi nadležni organi veoma efikasni, veoma budni i da vode računa o bezbednosti vojnih objekata, kao i o bezbednosti svakog našeg građanina - zaključio je Vulin.

Posle izbora o propustima
Član Odbora za kontrolu službi bezbednosti Meho Omerović kaže da će slučaj hapšenja stranih državljana koji se sumnjiče da su ugrozili nacionalnu bezbednost svakako biti tema neke do narednih sednica tog skupštinskog odbora.

- Trenutno su u toku predizborne aktivnosti i možda bi bilo bolje pustiti institucije da rade svoj posao. Dobra vest je što je građanima zvanično poslata poruka da nema mesta za zabrinutost - ističe Omerović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve