BALKANSKA IGRA PRESTOLA

BALKANSKA IGRA PRESTOLA

Foto: Marko Đoković


 U zemunskoj bolnici istog dana je od posledica ranjavanja preminuo Drago Božović. Policija veruje da je Vlada Pop ubijen u ime osvete

Vladimir Popović (43) i Drago Božović (20) dva su poslednja imena na spisku brutalnih likvidacija na uzavrelom beogradskom asfaltu, a koja su povezana s krvavim ratom najjačih krakova balkanske mafijaške hobotnice: klanovima Luke Bojovića, škaljarskim i kavačkim kriminalnim grupama, naslednicima mafijaških bosova iz porodice Šaranović.

Serijal ratova između Bojovića i Šaranovića, koji je započeo 2009, kada je u Baru ubijen Slobodan Radonjić, ulazi u desetu godinu. Poslednjih pet godina vodi se još jedan rat koji su zbog krađe 200 kilograma kokaina započeli stari prijatelji iz Kotora: kavački i škaljarski klan, čiji su glavni saradnici u Beogradu opet neizbežni pripadnici Bojovićevog klana.

Upravo oni u poslednjih par meseci našli su se na spisku za odstrel. Ubijen je Bojovićev kum Dragoslav Miloradović, zatim Siniša Milić zvani Boske, pa Lukin advokat Dragoslav – Miša Ognjanović.

Prošle subote – nova likvidacija. Vladimir Popović zvani Vlada Pop ubijen je u kafiću u Ulici vojvode Šupljikca na Vračaru, gde je kobne večeri sedeo s pripadnikom škaljarskog klana Milošem Nilovićem zvanim Runjo. U kafić su oko 22 sata upala dvojica maskiranih napadača, od kojih je jedan iz crvene kese izvadio hekler i zapucao na Popovića, koji je sedeo za šankom. Prvi hici su Popovića pogodili u noge, pa je on u nameri da se odbrani skočio na naoružanog napadača. U međusobnom rvanju obojica su ispala napolje, gde je naoružani napadač uspeo ponovo da potegne oružje. Naredni hici bili su smrtonosni za Popovića, koji je na asfalt pao preko ubice. U tom momentu reagovao je drugi učesnik zločina, koji je pomerio Popovićevo telo i pomogao ubici da ustane. S mesta zločina obojica su pobegla „audijem”.

U pucnjavi u kafiću ranjen je 23-godišnji mladić, jedan od mnogobrojnih gostiju koji su te večeri bili u kafiću. On je pogođen u nogu i posle pucnjave je prevezen u Urgentni centar.

Miloš Nilović zvani Runjo izbegao je pucnjavu jer je samo nekoliko sekundi pre ulaska napadača otišao u toalet…
Ubijeni Popović godinama je bio povezan s podzemljem i važio je za bliskog saradnika Luke Bojovića, a zatim i njegovog naslednika Filipa Koraća. S druge strane, Popović je uz sebe kao najvernijeg saradnika imao Vojislava Kostića, bivšeg pripadnika Žandarmerije.

U hotelu „Slavija” Popović je držao kockarnicu „Havana”, u kojoj su se doskora okupljali pripadnici škaljarskog klana. Popović i Kostić su bili hapšeni 2015. godine, kada su od dvojice Beograđana na ime nepostojećeg duga pokušali da iznude 110.000 evra, automobil, stan i druge nepokretnosti, a oštećenima naneli teške povrede. Ubijeni Popović bavio se i građevinskim biznisom, kao i poslovima obezbeđivanja lokala. Iza sebe je ostavio suprugu i četvoro dece.

Istragu ubistva Vlade Popa vodi beogradska policije, koja je samo pet dana ranije dobila još jedan slučaj vezan za vrh balkanske mafije.

U ponedeljak, 26. novembra, na Bežanijskoj kosi izrešetan je crnogorski državljanin Drago Božović (20). Božović je upucan dok je hodao Ulicom Nede Spasojević. Njemu je prišao tamni automobil nalik „fijat puntu”, iz kojeg je napadač zapucao. Božović je pogođen u glavu i grudi. U teškom stanju prevezen je u Zemunsku bolnicu, gde je preminuo 1. decembra ujutru. Isto veče ubijen je Vlada Pop.

Božović se vodio kao student u Beogradu. Nije imao policijski dosije, ali je prema saznanjima policije bio blisko povezan s kavačkim kriminalnim klanom. Policija je sumnjala da je mladić kao rođak Igora Božovića, drugog čoveka kavačkog klana, bio kurir te grupe.

Istraga ubistva Božovića je beogradsku policiju dovela na trag likvidacije Budvanina Đorđa Borete, bliskog saradnika Luke Bojovića, 2016. godine u Bečićima. Ubijeni Drago je, naime, prema policijskim sumnjama, nabavio motor kojim su ubice došle do restorana „Trofej”, gde su ubili Boretu. Hici su usmrtili i slučajnu žrtvu pucnjave, doktora Dragana Zečevića, dok je vlasnik restorana Ivo Stanišić ranjen.

Beogradska policija veruje da je Popović ubijen u ime osvete za ubistvo Draga Božovića.

– Nalog za ubistvo mladog Božovića mogao je da stigne samo od vodećih ljudi Bojovićevog i škaljarskog klana, koji su hteli da osvete Boretu. Taj postupak, međutim, nije mogao da ostane nekažnjen s druge strane. Usledila je osveta istog dana kada je Božović preminuo, smatraju u policiji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar