BODLJIKAVA ŽICA I STRUJA NISU POMOGLI: Mađarska u šoku, migrante im sad dovoze i avionima

BODLJIKAVA ŽICA I STRUJA NISU POMOGLI: Mađarska u šoku, migrante im sad dovoze i avionima

Foto: Mađarska policija


Grupa od 11 migranata iz Avganistana i Vijetnama doletela je u Mađarsku ukrajinskim transportnim avionom koji se koristi za zaprašivanje useva i komaraca i izazvala paniku na istoku države koja ima restriktivni zakon za one koji ilegalno pokušavaju da uđu u EU

Prohladno i mirno januarsko jutro nad Kalošemjenom, na istoku Mađarske, prekinuo je zvuk malog transportnog aviona koji je kružio iznad gradića. Dovoljno da se mađarskom policajcu učini sumnjivim šta transporter žuto-plave boje traži tu.
Posle skoro petominutnog kruženja, avion se konačno prizemljio na jednu njivu. To je bio signal policajcu da nešto nije u redu i da svakako treba s patrolom da proveri šta se tačno dešava s tim avionom -čiji je, ko su piloti i zašto su sleteli baš tu.

Policijsko vozilo se uputilo prema njivama gde je letelica sletela. Kada je policijska patrola stigla, na smrznutoj njivi zatekla je transportni „antonov AN-2″ ukrajinskih oznaka. Ono što je bilo sumnjivo jeste to što od pilota nije bilo ni traga ni glasa, a još je sumnjivije bilo to što je u transportnom delu letelice bilo stvari koje su pripadale putnicima, koji takođe nisu bili prisutni.

Foto: Mađarska policija

Foto: Mađarska policija

Otkriće nepoznatog aviona bio je signal da se pozove i kriminalistička policija iz obližnje županije Sabolč-Satmar-Bereg. Kriminalistički inspektori su obavešteni o sletanju nepoznate letelice te da se nešto čudno dešava na području županije. Angažovane su sve raspoložive policijske snage, koje su zatim krenule u pretragu terena. Nedaleko od aviona u pravcu Kalošemjena otkriveni su ljudski tragovi. Počela je potera…

Više policijskih patrola krstarilo je gradom, a patroli koja je prolazila pored mesne crkve učinila se sumnjivim poveća grupa ljudi koja se okupila u porti. Čudno pošto nijedna crkvena proslava nije bila zakazana za taj dan.
Policajci su ostali u šoku kada su ugledali okupljene u dvorištu. To su bili, ni manje ni više nego – ilegalni migranti. Druga tura migranata otkrivena je na autobuskoj stanici, gde su uredno čekali da se otvori šalter da kupe karte za autobus kako bi otišli put Budimpešte pa onda dalje u zapadnoevropske zemlje.

Policajci su u crkvenom dvorištu uspeli da okupe migrante, koji nisu pružali otpor. Identifikacijom je utvrđeno da se radi o Avganistancima, ali među njima je bilo i Vijetnamaca, njih ukupno 11. Samo jedan Avganistanac je uložio zahtev za azil i on je otpraćen u skladu s mađarskim zakonom do prihvatnog centra, gde će čekati dalju sudbinu. Ostatak migrantske grupe je uhapšen zbog ilegalnog prelaska granice i oni su po hitnom postupku procesuirani i poslati u zatvor.

 Foto: Mađarska policija

Foto: Mađarska policija

Uprkos nastavku potrage, piloti transportnog aviona još nisu nađeni. Kao da su u zemlju propali.
Policija je letelicu zaplenila i na osnovu dokumenata koji su pronađeni pokušava od ukrajinskih vlasti da sazna ko je vlasnik aviona, kojoj avio-kompaniji pripada u nadi da će doći do krijumčara i saznati da li možda imaju pomagače u samoj Mađarskoj.

Evidentno je da su krijumčari pronašli nov način prebacivanja migranata u zemlje EU korišćenjem malih transportnih aviona kao što je „antonov AN-2″.
Inače, maksimalni dolet „AN-2″ je 845 kilometara s jednim punjenjem rezervoara. Letelica može da ide maksimalnom brzinom od 258 kilometara na čas, na visini do 4.500 metara, a u nju može da su smesti više od 30 ljudi.

Misterija ostaje i to kako mreža radara, kao i lovačka zaštita mađarske avijacije koja štiti vazdušni prostor te zemlje, nije ništa registrovala niti primenila ijedan korak da nepoznati avion udalji iz Mađarske.
Mađarski mediji su već posvetili tom incidentu veliku pažnju jer se strahuje da je ilegalnih letova bilo i ranije, kao i da ovo nije izolovan slučaj, već nov način da migranti stignu u Mađarsku

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar