BULEVAR REVOLUCIJE: Australijanci osumnjičeni za šverc više od jedne tone kokaina

BULEVAR REVOLUCIJE: Australijanci osumnjičeni za šverc više od jedne tone kokaina


Iza inicijala uhapšenog T.V. krije se australijski milijarder Tristan Voters za kojeg mnoge službe veruju da je jedan od najvećih narko-dilera na svetu

Vest o filmskom hapšenju trojice Australijanaca i jednog Libanca u Beogradu, osumnjičenih da su deo organizovane kriminalne grupe koja švercuje kokain, objavljena je u gotovo svim svetskim medijima – od „Vašington posta” do „Foks njuza”.

Cela akcija trajala je veoma kratko. Desetak uniformisanih policajaca utrčalo je u lobi hotela „Metropol” i okružilo četvoricu osumnjičenih, koji su do tada mirno sedeli u foteljama i bezbrižno ispijali čaj, kafu i mineralnu vodu. Međutim, čim su se našli na nišanu policajaca, naizgled mirno su podigli ruke uvis i, poslušavši naređenje, legli licima okrenutim ka podu.

U crnoj sportskoj torbi koja je stajala pored nogu jednog od uhapšenih nađeno je 638.000 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj.
Hapšenje, koje je izvedeno prilikom primopredaje novca, usledilo je nakon devetomesečne istrage, koju je srpska policija sprovela zajedno sa kolegama iz Australije.

Srpska policija samo je objavila da je reč o Australijancima T. V. (35), R. A. (43) i D. K. (49) ko ji se dovode u vezu sa zaplenom 1.280 kilograma kokaina u Sidneju prošlog aprila.
Tada je, naime, u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima u čijim šupljinama je pronađeno 1.280 kilograma kokaina, spakovanih u 2.576 paketa. Zaplenjeni narkotici su bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na oko 500 miliona australijskih dolara, što je više od 320 miliona evra.

Niko, međutim, nije povezao da se iza inicijala T.V. krije Tri stan Voters, milijarder, za kojeg mnoge svetske službe veruju da je jedan od najvećih međunarodnih narko-dilera i glavni snabde vač Australije kokainom. Votersova baza je, navodno, u Dubaiju gde poseduje više ho tela kao i imovinu koja se proce njuje na čak milijardu dolara.

Osumnjičenim australijskim državljanima određeno je zadržavanje, a Ministarstvo pravde Srbije nastaviće da sarađuje sa nadležnim organima Australije u istrazi.

Osim što su preneli vest o hapšenju, pojedini strani mediji, a pre svega agencija AFP, podseća i na to da se Srbija nalazi na, kako navode, takozvanoj balkanskoj ruti koju na putu ka zapadnoj Evropi koriste krijumčari narkotika i oružja, kao i trgovci ljudima.

AFP navodi i da se od sredine 2017. godine u zatvoru u Crnoj Gori nalazi i čovek koji ima dvojno crnogorsko-australijsko državljanstvo, kojeg mediji opisuju kao jednog od narko-bosova na Balkanu. Reč je o Vasi Uliću, koji je osumnjičen da je od jula 2007. do maja 2008. godine organizovao krijumčarenje 60 kilograma MDMA, čijom se preradom dobija droga poznata kao ekstazi, u Australiju iz više zemalja.

Ulić, kojeg su mediji prozvali i Crnogorski Eskobar, uhapšen je 29. avgusta 2017. godine u podgoričkom tržnom centru „Delta”.
Njega je australijska federalna policija u izveštaju o organizovanom kriminalu iz 2016. godine označila kao čoveka koji povezuje balkanske kriminalce sa najvećim svetskim kriminalnim grupama koje deluju u Australiji, a pre svega sa italijanskom mafijom, kolumbijskim narko-kartelima i azijskim i evropskim proizvođačima sintetičkih droga.

U crnoj sportskoj torbi koja je stajala pored nogu jednog od uhapšenih nađeno je:

* 638.000 evra
* 11.350 australijskih dolara,
* 4.000 američkih dolara,
* 18.300 čeških kruna,
* 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena,
* 2.940 kineskih juana,
* 2.500 tajlandskih bahta,
* 863 singapurska dolara
* 112.000 dinara

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar