Brejking
11.02.2019. 13:24
Tamara Marković- Subota

CRNOGORAC U ITALIJANSKOJ HOBOTNICI

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Razbojništva, nošenje oružja, trgovina drogom - upisana su dela u krivičnom dosijeu. Važi za opasnog kriminalca koji probleme rešava samo na jedan način - oružjem
Crnogorski državljanin Tomislav Pavlović (40), koji je uhapšen kao član italijanske mafije koja je u Evropu trebalo da prokrijumčari sedam tona kokaina, i to privatnim avionima, prema saznanjima „Ekspresa", u podzemlju važi za opasnog kriminalca koji sve probleme rešava samo na jedan način - oružjem!

„Pavlović ima pozamašan kriminalni dosije, u kojem su upisana razbojništva, nelegalno nošenje oružja i na kraju trgovina drogom", kaže za „Ekspres" izvor iz MUP-a Srbije.

Pavlović je uhapšen u velikoj međunarodnoj policijskoj akciji u kojoj su učestvovale policije i tužilaštva Italije, Švajcarske i Amerike.

Na njihovoj meti našla se grupa koja je sarađivala s kolumbijskim kartelima, a na čijem se čelu nalazio Salvatore Kazamonika kao glavni finansijer.

Prema pisanju italijanskih medija, krijumčari su ugovorili šverc sedam tona kokaina, koje je trebalo prebaciti privatnim avionima u Italiju.

„Jedan avion trebalo je da preveze tonu kokaina. Istraga švajcarskih, italijanskih i američkih nadležnih institucija pokazala je da je droga iz Južne Amerike preko Brazila i Švajcarske trebalo da bude isporučena u Rim i Napulj", objavili su italijanski mediji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Sedam tona kokaina, prema njihovim procenama, dovoljno je za godišnju potrebu rimskog nelegalnog tržišta za prodaju narkotika.

„Pavlović je nekoliko puta putovao u Brazil, u Sao Paulo, i bio je zadužen za logistiku šverca. Njegov zadatak bio je skladištenje kokaina, obezbeđenje i ukrcavanja droge u avion, kao i podmićivanje carinskih službenika na aerodromu brazilske metropole kako bi se izbegle bilo kakve provere", kažu u srpskoj policiji.

Osim Pavlovića, u ovoj akciji na spisku osumnjičenih su i glavni bos Salvatore Kazamonika, koji je u pritvoru, Silvano Mandolesi (52), kome je prethodno izrečena mera kućnog pritvora, Albanac Dorijan Petoku (31) i Marčelo Šafini (52).

Istraga na otkrivanju ove grupe je pokrenuta u Brazilu, a akcija je nazvana „Brazilski lou-kost". Ovaj naziv dobila je nakon otkrića da je šverc kokaina trebalo da bude obavljen privatnim avionima. Sva petorica osumnjičenih odgovaraće za međunarodni šverc narkotika.

Pavlović je, kako otkriva naš izvor, u Brazilu bio na direktnoj vezi sa albanskim državljaninom Petoku, a koji je bio je povezan sa brazilskim trgovcima droge.
Šverc prve tone kokaina osujećen je policijskom akcijom u kojoj je uhapšen bos Salvatore, i to pre nego što je šverc i započet. Ipak, prikupljeno je dovoljno dokaza na osnovu kojih je usledilo hapšenje ostalih Salvatoreovih saradnika.

Kazamonika je, inače, ostvarivao kontakte s južnoameričkim kriminalnim grupama za šverc droge, s kojima je i sklopio sporazume o krijumčarenju u Italiju.

Italijanski mediji navode da su u akciji učestvovala četvorica agenata američke Agencije za borbu protiv narko-mafije (DEA), koji su s lažnim identitetom mesecima sarađivali i pregovarali s Kazamonikom kako bi stekli njegovo poverenje. Pošto su mu se dovoljno približili, saznali su namere i aktivnosti mafijaške grupe, čime su sprečili šverc sedam tona kokaina.

Salvatore je, kako otkrivaju italijanski mediji, jednom od agenata na tajnom zadatku dao mobilni telefon kako bi bezbedno razgovarali i ugovarali detalje krijumčarenja kokaina. Agentu je dostavio telefon u čiji sistem niko ne može da provali kako bi ih pratio i objasnio da se radi o vojnom telefonu.

Kazamonika je tada rekao da je reč o mobilnim telefonima za koje se na svakih šest meseci plaća 1.500 evra kako bi sistem brisanja poruka na svakih sedam dana bio održavan.

Istraga „Brazil lou-kost" trajala je duže od godinu dana. Najpre se sumnjalo da se radi o sitnijim dilerima, odnosno grupama koje se bave švercom manjih količina kokaina. Praćenjem je, međutim, utvrđeno da je plan ove grupe mnogo veći, a zatim i da je dogovorena isporuka od sedam tona kokaina, i to po ceni od deset miliona evra. Deo novca je pre isporuke kokaina već bio predat kolumbijskim narko-kartelima s kojima je ugovorena saradnja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
03.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve