Brejking
26.12.2018. 19:40
Tamara Marković Subota

DELIBAŠIĆ SLAO PRETEĆA PISMA TUŽIOCU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

 Miloš Delibašić dobacivao tužiocu u hodniku Specijalnog suda

Milenko Mandić, zamenik tužioca za organizovani kriminal, prema ekskluzivnim saznanjima „Ekspresa", dobio je policijsko obezbeđenje zbog pretnji koje su mu indirektno, kako se sumnja, upućene od Miloša Delibašića (34), sestrića ubijene braće Šaranović, Branislava i Slobodana. Mandić je bio tužilac u postupku protiv organizovane grupe kojoj se sudilo za ubistvo Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića, a u kojoj su kao organizatori bili optuženi Slobodan Šaranović i Delibašić. Za Delibašića je u završnoj reči tužilac Mandić tražio zatvorsku kaznu od 42 godine.

Dobacivao tužiocu u hodniku suda

- Tužiocu Mandiću su najpre upućene indirektne pretnje, a zatim se nedavno, nakon što je Delibašić pušten iz pritvora, desio incident u samoj zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici. Delibašić je, naime, došao u sud i u hodniku sreo tužioca Mandića, kome je u prolazu, unoseći mu se u lice, vrlo cinično dobacio: „Ćao". Incident je odmah prijavljen nadležnim službama i zbog moguće ugroženosti doneta je odluka da se tužiocu dodeli policijsko obezbeđenje - kaže za „Ekspres" izvor upućen u dešavanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal.
Odluka o dodeljivanju obezbeđenja tužiocu doneta je neposredno uoči odluke Apelacionog suda, koji je prošlog četvrtka ukinuo prvostepenu presudu kojom je Delibašić oslobođen od optužbi da je deo organizovane kriminalne grupe na čijem je čelu bio njegov ujak Slobodan Šaranović, a kojoj se sudilo zbog ubistva brata Luke Bojovića, Nikole Bojovića, 2013. godine u Beogradu, i Miloša Vidakovića u Budvi iste godine. Apelacioni sud naložilo je da se suđenje ponovi, a prvo ročište u ovom predmetu zakazano je već za 9. januar.

Dan posle odluke Apelacionog suda održana je sednica Krivičnog vanraspravnog veća, koje je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal donelo rešenje kojim je Delibašiću određen pritvor do 60 dana.

- Policija je odmah pokušala da uđe u trag Delibašiću. On je lociran u subotu po podne u tramvaju, i odmah je usledila akcija hapšenja, nakon čega je prebačen u Okružni zatvor - kažu u MUP-u Srbije.

Portparolka suda Bojana Stanković saopštila je da je Krivično vanraspravno veće na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal donelo rešenje kojim je Delibašiću određen pritvor do 60 dana, koji se računa od dana hapšenja.

- Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bekstva i osobitih okolnosti koje ukazuju na to da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo - rekla je Stankovićeva.

Suđenje će, osim Delibašiću, biti ponovljeno i četvorici okrivljenih: Saši Cvetanoviću i Slaviši Novakoviću (u bekstvu), koji su osuđeni na po 35 godina zatvora, Ratku Koljenšiću, osuđenom na 30 godina, kao i Milošu Vojnoviću, koji je sklopio sporazum s tužilaštvom na osnovu kojeg je osuđen na 14 godina zatvora. Ponovo će se suditi i Goranu Bojaniću, koji je prvostepenom presudom oslobođen optužbi da je bio pripadnik Delibašićeve i Šaranovićeve grupe.

 Istraga počela sa ubistvom u Budvi

Istraga koja je policiju dovela do Miloša Delibašića i njegovog ujaka Slobodana Šaranovića ima sve elemente mafijaškog trilera, a kao i svaka filmska priča počela je razotkrivanjem ljubavnog trougla u kojem su se našla dvojica kumova.

Pančevac Miloš Vidaković ubijen je 2. jula 2013. godine u Budvi. Istraga tog slučaja je beogradsku policiju dovela do rasvetljavanja jednog od najznačajnijih mafijaških ubistava počinjenog u ime osvete - likvidacije Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića, vođe nasleđenog zemunskog klana koji od 2010. u Španiji izdržava zatvorsku kaznu od 18 godina.

Naime, beogradska policija došla je do podatka da je ubistvo Vidakovića naručio njegov kum Strahinja Stojanović. Kako se tada otkrilo, Stojanović je bio u intimnoj vezi sa suprugom svog kuma. Kada se ljubavna veza otkrila, između dvojice kumova izbila je svađa, u kojoj je Stojanović u Beogradu pucao u Vidakovića i ranio ga u noge. Vidaković je posle ranjavanja otišao u bolnicu, gde ga je policija ispitivala o okolnostima pucnjave, ali on nije želeo da optuži kuma.

Tu priči, naravno, nije bio kraj.

U strahu da se ne nađe na meti prevarenog kuma, Stojanović je, kako je policija sumnjala odlučio da ponovo potegne oružje. Za ubistvo Vidakovića angažovao je druga iz zatvora Miloša Delibašića, kome je, navodno, za realizaciju ubistva platio 50.000 evra.

Vidaković je ubijen u Budvi, u baru „Sailor", pred brojnim svedocima, a u pucnjavi je ranjeno i četvoro gostiju lokala.
Prateći trag do Delibašića, beogradska policija je sklapala i kockice ubistva Nikole Bojovića, koji je ubijen tri meseca pre Vidakovića, 29 aprila 2013. u centru Beograda. A trag je vodio do iste ekipe, iza koje su stajali Delibašić i njegov ujak Slobodan Šaranović. Ključne podatke tužilaštvo je u objedinjenom postupku za ubistvo Vidakovića i Bojovića dobilo od Miloša Vojnovića, s kojim je sklopilo sporazum o priznanju krivice.

Na osnovu njegovog svedočenja i drugih dokaza, za ubistvo Miloša Vidakovića osuđeni su Miloš Vojnović kao neposredni izvršilac i Novaković, koji je Vojnovića motorom odvezao s mesta zločina.

Prema presudi, Nikolu Bojovića, koga mu je pokazao Ratko Koljenšić, ubio je Saša Cvetanović. Kao naručilac ovog ubistva bio je optužen Slobodan Šaranović, koji je ubistvo platio 30.000 evra. Ubistvo je naručio iz osvete Luki Bojoviću, koga je sumnjičio kao nalogodavca za ubistvo svog brata Branislava, kuma Danila Radonjića i njegovog sina Slobodana.

Protiv Šaranovića je postupak obustavljen nakon što je ubijen u Budvi u martu 2017.

Delibašić, koji je bio optužen za podstrekavanje na ubistvo Vidakovića i Bojovića, prvostepenom presudom oslobođen je krivice, a interesantno je da Strahinja Stojanović u ovom postupku nije bio ni optužen, već se pojavio na suđenju samo kao svedok.

Na Stojanovića je, inače, izvršen atentat u noći 11. avgusta, kada je u Zemunu eksplodirala bomba postavljena pod njegov „audi". Samo pukom srećom Stojanović je ostao živ, dok je u eksploziji teško povređena njegova prijateljica, španska misica Olac Bilbao Gonzales.

Stojanovićevo ubistvo pokušano je samo 14 dana nakon ubistva Miše Ognjanovića, advokata Luke Bojovića, na Novom Beogradu. Upravo je Stojanović onaj koga je advokat Ognjanović neposredno pre ubistva svojim najbližim saradnicima spomenuo kao onoga koji ga prati.

 

 

Tužilac u postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije

Milenko Mandić je i tužilac u postupku koji se vodi protiv optuženih pripadnika RDB-a za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Interesantno je da je u julu prošle godine, dan nakon što je Specijalni sud ukinuo pritvor optuženima Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, na ročištu puštanje iz pritvora zatražio i Miloš Delibašić.
- Ukinuli ste pritvor juče i čika Milanu jer je bio tri godine u zatvoru, pa možete i nama - rekao je tada Delibašić članovima Sudskog veća. I tada je ovaj njegov zahtev shvaćen kao provokacija uperena prema tužiocu Mandiću, koji zastupa obe optužnice.

Crnogorci rešavaju ubistvo Šaranovića

Specijalno tužilaštvo Crne Gore prikupilo je dokaze koji ukazuju na to da je Baranin Alan Kožar, po nalogu Luke Bojovića, organizovao ubistvo Slobodana Šaranovića, zbog čega će protiv njega do kraja meseca biti podignuta optužnica, najavili su crnogorski mediji.
Kožar je, kako sumnja crnogorsko tužilaštvo, našao profesionalnog ubicu s kojim se dogovorio da likvidira Šaranovića za veliku novčanu nagradu. Pomagač u tome navodno mu je bio Nišlija Milan Dinić (25). Dinić je, međutim, odustao od posla pa je krajem 2016. prišao Šaranoviću na ulici i predao mu pištolj kojim je navodno trebalo da ga ubije, kao i svoj mobilni telefon, ali Kožar nije odustao od planirane likvidacije. Šaranović je ubijen 11. marta 2017. u Budvi, a neposredni izvršioci još nisu uhapšeni, niti se zna da li je njihov identitet poznat crnogorskoj policiji. Kožar je inače u bekstvu, a za njim je odranije raspisana međunarodna poternica.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve