Brejking
22.07.2018. 11:44
Mihailo Paunović

DIREKTOR SA 30 ADRESA: Maratonski slučaj Branislava Uskokovića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sud još nije ustanovio da li je bivši čelnik Elektrodistribucije Beograd od svoje plate legalno stekao desetine stanova, kuća i lokala

Punih 16 godina traje sudski proces protiv Branislava Uskokovića, bivšeg direktora Elektrodistribucije Beograd, pravosnažno osuđenog na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja čime je stekao finansijsku korist od 1,5 miliona dinara. U početku procesa protiv njega spekulisalo se o znatno većem iznosu koji je pribavio za sebe, ali se ostalo na formulaciji o „više od 1,5 miliona dinara". Ujedno, Uskoković je osumnjičen za nezakonito sticanje nepokretne imovine od trideset kuća i stanova, kao i nekoliko preduzeća.

Protiv Uskokovića i nekoliko njegovih saradnika optužnica je bila podignuta maja 2003. godine, ali je na kraju na optuženičkoj klupi ostao samo on jer je jedan od optuženih u međuvremenu preminuo, drugi je oslobođen, a protiv ostalih je postupak zastareo.

Nekadašnji direktor EDB izvesno je postao ubeležen kao sudski rekorder po broju nekretnina koje je posedovao, a za koje su sumnja da ih je nezakonito pribavio. Na osnovu saznanja kriminalističke policije, Uskoković je stanove i poslovne objekte u Beogradu kupio brojnim mahinacijama, a većinu tako stečene imovine prebacio je na najbliže članove svoje porodice. Međutim, na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, i tako pribavljene nekretnine se mogu oduzeti. I od članova porodice. Naravno, bivši direktor EDB je bio probirljiv prilikom izbora nekretnina, jer se pretežan broj njih nalazi na opštini Vračar, jednoj od najskupljih lokacija u Beograda kada se radi o vrednosti kvadrata.

Uhapšen u Parizu

Istorijat slučaja „Uskoković" je podjednako zanimljiv, intenzivan i pun obrta. Zbog osnovanih sumnji o malverzacijama koje je počinio u preduzeću kojim je rukovodio, uhapšen je 30. januara 2002. godine. U pritvoru se nije zadržao predugo - u maju iste godine je pušten da se brani sa slobode, posle čega mu se gubi trag. Ponovo je uhapšen posle tri godine u Parizu i izručen Srbiji. Odlukom sudskog veća je ponovo pušten na slobodu uz ponuđeno jemstvo u iznosu od 204.000 evra, na koliko mu je procenjena vrednost jedne kuće.

Godinu kasnije Okružni sud Uskokovića osuđuje na devet godina zatvora zbog počinjenog dela zloupotrebe službenog položaja i nesavesnog rada. Međutim, 2008. Vrhovni sud poništava presudu i vraća suđenje na početak. Sledila su zamorna ročišta i detaljno češljanje slučaja, da bi 2011. Viši sud odlučio da Uskoković u zatvoru mora da provede tri godine zbog zloupotrebe službenog položaja, ali ga istovremeno zbog zastarelosti oslobađa optužbe za nesavestan rad. Konačna pravosnažna presuda zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja i pribavljanja protivpravne imovine za sebe i druge izrečena mu je 2013. godine.

Kada je reč o imovini, proces protiv Uskokovića je i dalje aktivan. Od bivšeg direktora EDB i članova njegove porodice privremeno je 2010. godine oduzeto pet kuća i dva stana. Sud je odbio zahtev Višeg javnog tužilaštva da mu se, zajedno s njima, oduzmu još tri stana i jedan lokal. Odluka o privremenom oduzimanju na snazi je sve do okončanja postupka za trajno oduzimanje imovine, o čemu konačnu odluku donosi Apelacioni sud. Taj postupak traje i dalje iako je od njegovog pokretanja prošlo punih pet godina.

Više tužilaštvo u Beogradu je nakon pravosnažne presude od tri godine zatvora pokrenulo i postupak za trajno oduzimanje imovine, koja je sada privremeno na raspolaganju državi. Prema informacijama do kojih su došli mediji, samo od izdavanja ovih nekretnina država mesečno inkasira oko 10.000 evra. Kao najbolju ilustraciju vrednosti imovine koju je Uskoković posedovao navedena je vila u Petogradskoj ulici na Vračaru, čija je procenjena tržišna cena iznosila oko dva miliona evra. U međuvremenu su i cene kvadrata na toj lokaciji porasle.

Bori se za imovinu

Uskokovićevi zastupnici uložili su žalbu na odluke o privremenom oduzimanju imovine. Kako „Ekspres" saznaje, iako se planira zakazivanje ročišta, tačan datum njegovog održavanja još nije određen. Kao ni to da li će ročište, kada bude održano, biti otvoreno za javnost, odnosno medije. U međuvremenu su obavljena i dopunska veštačenja pa se trenutno analiziraju nalazi i mišljenja stručnjaka. Potom će zaključci biti dostavljeni obema stranama na izjašnjavanje. Tek kada se okonča taj krug, moći će da bude zakazano i ročište. Suština nastavka ovog procesa sada se svodi na dilemu da li će Uskokoviću imovina uopšte biti oduzeta.

- Prema zakonu, imovina koja je privremeno oduzeta može se trajno oduzeti ukoliko tužilac, nakon pravosnažnosti presude, podnese takav zahtev - kaže bivši sudija Specijalnog suda i advokat Vladimir Vučinić za „Ekspres".

Ovakav slučaj, u kojem se odlučuje da li će imovina biti trajno oduzeta, nije prvi u našoj državi. U prošlosti je odlukama suda trajno oduzimana imovina Dušanu Spasojeviću i Miletu Lukoviću, vođama takozvanog zemunskog klana. Slično je prošao i Darko Erceg, koji je uhapšen 2007. godine, kada je policija u njegovoj kući pronašla 27 kilograma heroina, dva kilograma kokaina i veću količinu „paracetamola". Pošto pred Specijalnim sudom nije uspeo da dokaže da je do novca za kupovinu nekretnine došao na legalan način, Erceg je ostao bez kuće u Nerodimskoj ulici. Upravo u tom dokazivanju porekla imovine najviše će zavisiti i Uskokovićev slučaj, ističe advokat Vučinić:

- Odluka će najviše zavisti od toga da li će se utvrditi da je postojala nesrazmera između njegove imovine i prihoda koje je legalno ostvarivao. Ukoliko se to potvrdi, onda postoji jaka osnova da imovina potiče iz krivičnog dela. Ona ne mora da potiče iz jednog konkretnog krivičnog dela, može da bude i iz nekog drugog, ali se odluka svakako vezuje za pravosnažnost postupka u kojem je on proglašen krivim. Potom se ulazi u postupak trajnog oduzimanja po zahtevu tužioca.

Kada će do okončanja ovog dugogodišnjeg procesa doći, niko pouzdano ne može da kaže. Kao izvesno se pominje samo jedno - čak i da bivši direktor Elektrodistribucije Beograd trajno ostane bez privremeno oduzetih nekretnina, malo je onih koji veruju da će posle svih podvlačenja crte biti u minusu na svojim računima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve