EKSPRES OTKRIVA: Pljuvačka i tragovi kamiona otkrili ubicu pevačice iz Borče

EKSPRES OTKRIVA: Pljuvačka i tragovi kamiona otkrili ubicu pevačice iz Borče


Rumunski kamiondžija Katalin Dorinel Čolpan uhapšen je u Nemačkoj zbog ubistva Karoline Gruber. Njegov DNK pronađen je i na telu žrtve u Austriji Lusil Klobut, a sumnja se da je svoj krvavi trag ostavio i na nasipu u Borči

Nemačka policija privela je u subotu, 3. juna, rumunskog kamiondžiju Katalina Dorinela Čolpana (40) zbog sumnje da je ubio Karolinu Gruber u Nemačkoj, ali ga način izvršenja povezuje i s Lusil Klobut u Austriji i žrtvom u Rumuniji, kao i sa svirepim ubistvom pevačice Jelene Marjanović u Borči.
Šef lokalne policije Valter Pap, koji je zvanično saopštio da je ubica uhapšen, izjavio je da je ovde reč o „kriminalnom remek-delu” zbog premalo tragova na mestu zločina.
– Takozvani nedeljni ubica već skoro tri i po godine po Evropi ostavlja svoj krvavi trag. Iako su postojale samo indicije, nismo gubili nadu da ćemo ga uhvatiti. I sad nam ostaje samo da sačekamo presudu – izjavio je Pap, a prenosi list „Kronen cajtung”. Ovaj naziv, „nedeljni ubica”, nadenuli su mu austrijski i nemački istražitelji jer su i Gruberova i Klobutova ubijene u nedelju.

Isti krvavi potpis
Papov kolega Rihard Kerber opisao je kako je tekla mukotrpna policijska istraga.
– Od kada je uočen trag kamiona na mestima ubistava, pregledali smo nešto manje od 50.000 uzoraka s kamiona u laboratorijama. Tražili smo specifičan model koji će se poklopiti s tragovima koje smo prikupili. I onda smo prošle srede dobili potvrdu od rumunskog špeditera. Malo pre ubistva u Endingenu (mali grad u blizini Frajburga) registrovan je poziv s njegovog mobilnog telefona s mesta zločina. Krunski dokaz bio nam je pozitivan DNK nalaz, koji smo uporedili s pljuvačkom osumnjičenog. Trag 4334 konačno nas je doveo do uspeha.
Kako je objavio „Srpski telegraf”, Čolpan je priznao zločin u Nemačkoj, ali ne i ostale. Međutim, nemački mediji pišu da je na prvom saslušanju u subotu on negirao da je umešan u ubistva, ali da ga očekuje još jedan razgovor s nadležnima. Policija u Frajburgu sumnja da je on povezan s još nekoliko ubistava širom Evrope.
Ono što upućuje na Čolpana jeste potpis ubice, način na koji je ubijao svoje žrtve. Žrtve su bile mlade žene koje je napadao na usamljenim mestima i ubijao ih udarcima gvozdenom šipkom u glavu (vidi okvir).
– Devojke u Austriji i Nemačkoj ubijene su na nekim zabačenim mestima, a usmrćene su s više udaraca tupim predmetom po glavi, isto kao i Marjanovićeva. On je priznao ubistvo Karoline u Nemačkoj, ali je odbio svaku vezu sa ostalim ubistvima iako ga za neka ubistva, poput onog Lusil Klobut u Austriji, terete veoma čvrsti dokazi – tvrdi sagovornik beogradskog medija.
Srpska policija je nedavno dobila zamolnicu od kolega iz Nemačke i Austrije sa zahtevom da im se dostavi celokupna dokumentacija u vezi s pevačicinim ubistvom.
– Nemačka policija obavestila nas je o njegovom hapšenju. Nemci su rešili da istragu dovedu do kraja i da sve potencijalne žrtve tog serijskog ubice identifikuju. Istraga je već proširena i na Austriju i Rumuniju, jer i tamo ima slučajeva nestalih devojaka, a sumnja se da je Čolpan umešan. Naravno, deo te sada već evropske istrage postala je i Srbija zbog ubistva Jelene Marjanović, koje je preslikano ubistvu Karoline Gruber u okolini Frajburga – kaže izvor „Srpskog telegrafa” iz MUP-a Srbije i dodaje da u Beograd preko Interpola iz Nemačke treba da stignu uzorci DNK, ali i mnoga pitanja na koja srpska policija treba da pošalje odgovore.
– Sada mora da se utvrdi tačno kretanje Rumuna, treba pregledati sve snimke s granice i naplatnih rampi, napraviti tačnu mapu njegovog kretanja i vezati ga za mesto ubistva u Srbiji – napominje on.
Šef frajburške policije Dirk Klose potvrdio je da oni ispituju da li kamiondžija stoji iza slučaja ubistva u Rumuniji, kao i da su već kontaktirali s tamošnjim kolegama, a prenosi list „Badiše cajtung”. Još dodaje da je tim austrijskih i nemačkih istražitelja koji rade na ovom slučaju dupliran na 20 inspektora.
Rumunski mediji pisali su da je policiji najsumnjiviji slučaj brutalnog ubistva 20. maja 2004. mlade žene Mioare Anuti (27), koja je stopirala na putu do roditeljske kuće u Siskani iz grada Vaslui u Rumuniji. Ona je tada silovana i zadavljena, a lice joj je bilo unakaženo. Telo su joj pronašli u obližnjoj šumi nekoliko dana kasnije. Ubica nikada nije pronađen. Uhapšeni Katalin u to vreme živeo je u blizini, u mestu Husi, u okrugu Vaslui, 19 kilometara od kuće porodice Anuti.
Inače, jedna od zvezda „Granda” Jelena Marjanović (33) nestala je u subotu, 2. aprila, prošle godine dok je trčala duž nasipa u Crvenki. Pevačica je, kako su mediji pisali, ubijena sa više od 20 udaraca u glavu, a oružje kojim je zločin počinjen nikada nije pronađen. Više od godinu dana se nagađa ko je odgovoran za to brutalno ubistvo. Nakon brojnih spekulacija u medijima o tome ko je počinilac – da li je neko od članova porodice Marjanović, žensko ili muško, slučajni prolaznik… – pojavila se informacija da je u pitanju serijski ubica.

Jelena Marjanovic Ubica

Dorinel Čolpan

Prošle srede dobili smo potvrdu od rumunskog špeditera. Malo pre ubistva u Endingenu registrovan je poziv s njegovog mobilnog telefona s mesta zločina. Krunski dokaz bio nam je pozitivan DNK nalaz, koji se poklopio s pljuvačkom osumnjičenog, saopštio je nemački istražitelj Rihard Kerber

Godinu dana nagađanja

Policiji je u subotu, 2. aprila, nešto pre 20 časova prijavljen nestanak Jelene Marjanović, pošto se oko 15 časova nije vratila s trčanja na nasipu u Borči. Nestanak je prijavio njen suprug, koji je s njom i ćerkom bio na nasipu pre nego što je Jelena otišla na trčanje, kada joj se gubi svaki trag. Više desetina policijskih službenika iz Uprave kriminalističke policije Policijske uprave za Grad Beograd i UKP u sedištu MUP-a intenzivno je danima ispitivalo teren u Borči, ali bez mnogo uspeha. Prema nezvaničnim informacijama, telefon nestale Jelene je pronađen na nasipu u Crvenki, a kasnije i njene patike, šnala za kosu i tragovi krvi. Prvi policijski nalazi navodili su da je Jelena izbodena nožem jer je najviše rana uočeno na glavi.
Glavni dokaz na koji se policija u početku fokusirala bili su rezultati analize bioloških tragova, uzetih s njenog tela i ispod noktiju. Stručnjaci sa Biološkog fakulteta u Beogradu uspeli su da izoluju DNK koji ne pripada nesrećnoj ženi i verovalo se da potiče od ubice. Međutim, već tokom Jelenine sahrane na groblju Zbeg potvrđeno je da je DNK uzorak neupotrebljiv. Tokom opsežne istrage, koja je imala nezapamćenu popularnost u srpskim tabloidima, svi članovi porodice pozvani su na razgovor, ali je suprug Zoran Marjanović sve vreme figurirao kao glavni osumnjičeni, bar u javnosti. Inspektori su ispitivali telefonske bazne stanice, ali i poruke s Jeleninog mobilnog telefona. Svi razgovori koje je Jelena kobnog dana vodila pažljivo su ispitivani. Ovim povodom saslušane su i brojne ličnosti sa estrade koje su bile bliske s Marjanovićevom, između ostalih pevačica Nada Topčagić.
Suprug Zoran je posle ispitivanja od 48 sati pušten kući. Istraga je nastavljena, a Jelenin svekar otkrio je da sumnja na nekog bolesnog obožavaoca da je naudio njegovoj snajki.
„Sumnjam na nekoga s Fejsbuka. Stalno su joj pisali, imala je udvarače”, rekao je on.
Policija je u prvom mesecu posle ubistva čak privela izvesnog Igora Rojka, ali je on ubrzo pušten. Kasnije se sumnjalo, sudeći po pisanju medija, da je u ubistvo pevačice umešana i jedna žena čiji je identitet ostao tajna.
Skoro svi članovi porodice pristali su na poligrafsko testiranje, osim svekrve, koja je zbog toga privukla pažnju i novinara i policije. Kao motiv za ubistvo navođeni su ljubomora, strast, a plele su se razne teorije, od toga da je svekrva vračara, preko umešanosti u satanističke obrede, do dobre stare mržnje prema snaji. Posebno bizarna je bila teorija da porodica ubijene pevačice Jelene Marjanović pripada satanističkoj sekti „Crna ruža”, čije je sedište u Subotici, što je objavio „Informer” tvrdeći da je ubijena u strašnom satanističkom ritualu, a da su Marjanovići sa satanistima povezani preko Jeleninog devera Miloša. U korak s njima išao je i „Kurir”, koji je potkrepljenje za tezu da su Marjanovići sektaši dobio od pevačice Vesne Vukelić Vendi. Ne treba zanemariti ni „seks aferu” o kojoj su čitaoci u Srbiji bili iscrpno izveštavani – Zoran Marjanović slao je medicinskoj sestri iz Beča Radi Matić perverzne seks-poruke, i to samo mesec dana pošto mu je supruga ubijena. Pošto je to navođeno kao „krunski dokaz” njegovog nemoralnog ponašanja i indicije da je možda i ubica, brojne redakcije beogradskih tabloida kasnije su popile tužbe od Zorana Marjanovića za povredu časti i ugleda.
– Flertovao sam s njom da ublažim bol zbog Jelenine smrti – rekao je Zoran na sudu.
Tokom proteklih godinu dana javljali su se brojni kriminolozi, policajci, istražitelji i kvazistručnjaci sa sopstvenim teorijama o ubistvu. Interesantno je bilo zapažanje tima stručnjaka Centra za forenzička istraživanja iz Novog Sada koji su tvrdili da je ubica Jelene Marjanović „najverovatnije bio na nasipu u Crvenki kod Borče dok je policija pretraživala teren” u večeri kada je prijavljen nestanak pevačice „Granda”.
Iako su policija i zvaničnici tvrdili suprotno, kako je vreme odmicalo postalo je jasno da niko nema predstavu niti bilo kakav valjan dokaz o tome ko je ubica. Podsetimo, tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za „Kurir” 21. aprila prošle godine izjavio je da će „ubica pevačice biti uhapšen u narednih 48 sati”. Mnogo puta kasnije i ministar policije Nebojša Stefanović i direktor policije Vladimir Rebić navodili su da MUP pomno radi na tom slučaju, ali niko od njih posle Vučića nije izlazio u javnost sa predviđanjem hvatanja počinioca. Zbog svih pogrešnih teorija koje su se pojavljivale do sada, hapšenje rumunskog kamiondžije nije preterano uzdrmalo javnost u Srbiji, po principu „evo vuka, evo vuka”.

ŽRTVE “NEDELJNOG” UBICE ČOLPANA

Karolin Gruber (27)
silovana i ubijena metalnom šipkom u nedelju, 6. novembra 2016, dok je bila na trčanju po šumi u mestu Endingen u blizini Frajburga u Nemačkoj

Lusil Klobut (20)
studentkinja na razmeni iz Liona u Francuskoj bila na putu prema drugaricama s kojima je želela da se prošeta po keju reke In ubijena u nedelju uveče 12. januara 2014, negde oko ponoći, u mestu Kufstajn u Austriji iznenada ju je stranac udario gvozdenom šipkom s leđa i silovao je, a zatim ubio

Potencijalne:

Ulrike Rajstenhofer (19)
studentkinja ubijena 9. avgusta 1998. u Erenburgu, u opštini Kins. Mlada žena na putu kući u Cirihu usmrćena je kamenom, a ubica nikada nije pronađen

mlada žena Mioara Anuti
nestala 20. maja 2004. na putu do roditeljske kuće u Siskani iz grada Vaslui u Rumuniji

Jelena Marjanović (33)
pevačica ubijena u subotu, 2. aprila 2016, na nasipu u Borči tokom trčanja po šumi, smrskana joj je glava, ali nije silovana. Nestala između 15 i 16 časova, telo pronađeno u nedelju oko 13 sati. Obdukcija utvrdila da je ubijena sa 20 udaraca drvenim predmetom u glavu, ali oružje nije pronađeno

FAKTI O ISTRAZI UBISVA JELENE MARJANOVIĆ
Saslušani:
– Jelenin muž Zoran,
– ćerka Jana (5)
– svekar Vladimir
– svekrva Zorica
– majka Zorica
– Zoranova prva žena Sanja
– kuma Vera
– Jelenin dever
– Jelenin pastorak
– Nebojša i Igor Rojko
– prijatelji porodice
– komšije, meštani

Saznanja iz istrage:
– sumnjalo se da su umešana najmanje tri člana porodice, a ispitivala se i umešanost četvrtog člana
– dobro isplaniran zločin, motiv velika mržnja
– Jelenina ćerkica Jana rekla da je videla „nešto strašno”
– ubica imao najmanje jednog pomagača
– u jednom periodu smatralo se da je ubijena u kući, a da je telo odneto na nasip

Motivi:
– ogromna strast
– mržnja
– bes
– neuzvraćena osećanja
– bolesna ljubomora

Zašto je Zoran bio najsumnjiviji?
– prijavio nestanak supruge tek posle nekoliko sati
– ruke i šake bile mu krvave i izgrebane
– nekoliko puta menjao izjave
– došao na poligraf pod dejstvom sedativa
– svađao se sa suprugom putem SMS-a pred njen nestanak
– izbrisao poruke iz telefona

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar