Brejking
17.10.2018. 12:50
Tamara Marković Subota

KAD OSTANEŠ BEZ VEZE U POLICIJI

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Stari znanac policije Ranko Stojanović osumnjičen je da je s Nikolom Jovanovićem zlostavljao Igora Mladenovskog, za kojim je raspisana poternica

Ranko Stojanović zvani Ranko Konj (56), stari znanac beogradske policije, ponovo je pod istragom. Ovoga puta, kako je saopšteno iz MUP-a, zbog sumnje da je s Nikolom Jovanovićem (39) u septembru prošle godine u beogradskom naselju Leštane oteo Igora Mladenovskog (41) i držao ga zatočenog 21 dan, sve vreme ga fizički i psihički zlostavljajući. Tortura je, tvrdi policija na osnovu iskaza otetog Mladenovskog, trajala sve dok otmičarima nije prepisao stan i tri automobila.

Stojanović i Jovanović su, prema informacijama iz istrage, Mladenovskog oteli na prevaru, nakon čega su ga zatvorili u stan na prvom spratu stambene zgrade u Leštanima i gotovo mesec dana ga ubeđivali da potpiše papire koji garantuju da se odriče svog stana i tri automobila. Sve vreme zatočeništva osumnjičeni su žrtvu maltretirali, tukli rukama i nogama, ali i bejzbol palicom.

Posle tronedeljne torture, Mladenovski je iskoristio priliku kada je ostao sam u stanu da pobegne. Otvorio je prozor i iskočio na beton. Odmah po bekstvu, Mladenovski je otišao u policiju i prijavio osumnjičene, koji su uhapšeni tek posle godinu dana. U trenutku hapšenja, kako je saopštio MUP, u stanovima dvojice osumnjičenih otmičara nađene su dve bejzbol palice, pancir i dva metka za „magnum 357“.

Uz krivičnu prijavu, Stojanović i Jovanović privedeni su zameniku višeg javnog tužioca, na čiji predlog im je posle saslušanja određen pritvor do 30 dana. Sudija za prethodni postupak Višeg suda je uvažio predlog tužilaštva da im se pritvor odredi kako boravkom na slobodi ne bi uticali na svedoke i kako ne bi ponovili krivično delo. Tokom saslušanja Stojanović je kategorički odbacio navode tužilaštva tvrdeći da je Mladenovskog video samo jednom, i to desetak dana pre navodne otmice.

Stojanović je rekao tužiocu da ga je Jovanović upoznao s Mladenovskim kako bi mu pomogao u vezi s priključkom za struju u Elekrodistribuciji, gde je imao kontakte, ali i zato što je njegovim prijateljima dugovao novac. U Elektrodistribuciji Stojanović, kako tvrdi, nije uspeo ništa da učini jer mu je u tom preduzeću rečeno da je „Mladenovski kao investitor dobro poznat“ i da mu je 90 odsto zahteva za priključenje neregularno.

Osumnjičeni je na saslušanju tvrdio i da je oko 35.000 evra, koliko je Mladenovski dugovao njegovim prijateljima, vraćeno, kao i da je lično odneo deo novca. Da i oštećeni Mladenovski ima iskustva u krivičnim delima, govori podatak da je za njim jedna evropska država ranije raspisala poternicu Interpola. Da li će biti izručen iz Srbije, zavisi od odluke našeg Ministarstva pravde. Takođe, Mladenovski je u martu ove godine prvostepenom presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu osuđen na uslovnu kaznu zatvora od tri godine i novčanu kaznu od 10.000 dinara zbog prevare. Zbog istog krivičnog dela, kao i zbog neprijavljivanja električnog brojila, Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu je protiv Mladenovskog podneta nova krivična prijava.

Zanimljivo je da niko od stanara zgrade u Leštanima, gde je Mladenovski, navodno, bio zatočen tri nedelje, nije prepoznao osumnjičene, niti je čuo da se u spornom stanu dešava išta neuobičajeno. „Ovo je nova zgrada i neki od nas su se skoro uselili. Međusobno se još ne poznajemo najbolje. Policija ovde nije dolazila, bar ne u uniformama, a da je neko bio zatočen u jednom od stanova, saznali smo iz medija“, kaže jedan stanar zgrade. Stan u kojem je Mladenovski, prema sumnjama policije, bio maltretiran sada je u vlasništvu mladog taksiste koji u njemu živi s devojkom. Stan je, kaže, kupio u aprilu ove godine sa svim legalnim papirima.

Stojanovićevi prijatelji za „Ekspres“ kažu da priča o otmici ima drugu pozadinu.

„Neverovatno je da policija hapsi osumnjičene godinu dana posle otmice iako su, kako tvrde u medijima, dokaze protiv njih sakupili ubrzo nakon prijave oštećenog. Druga stvar je u pitanju. Stojanović se poslednjih godina primirio. Počeo je da se bavi gradnjom. Kupio je nekoliko placeva za koje su bili zainteresovani i neki drugi, viđeniji investitori. Zbog toga im se zamerio. S obzirom na to da je imao novac i da je mogao brzo da finansira projekte, suparnici su odlučili da ga sklone. Nisu znali kako budući da je imao jaka poznanstva u policiji pa su mu doskočili namestivši mu ovu otmicu“, tvrdi jedan od Stojanovićevih prijatelja.

Stanovnici beogradskog naselja Mirijevo, u kojem Stojanović živi, o njemu, međutim, imaju drugačije mišljenje. Zelenaš je prva reč koju izgovore uz njegovo ime. Svima u kraju je dobro poznat, a kako tvrde, i kuću u kojoj trenutno živi zaradio je na sumnjiv način.

„Kuća mu je opasana visokim zidinama i pokrivena video-nadzorom. Priča se da mu je i nju prepisao čovek koji je od njega pozajmio novac, a nije mogao da vrati dug. Čovek čija je bila kuća se s još jednim ortakom bavio građevinskim poslovima. Pre završetka ugovorenih poslova, njegov ortak je uzeo zajednički novac i pobegao u inostranstvo. Kako nije imao izbora, vlasnik kuće je od Stojanovića pozajmio novac da završi započete radove. Vreme je prolazilo, a kako nije mogao da vrati pare, prepisao je Stojanoviću kuću, koja inače vredi mnogo više nego što je bio dug“, priča jedan od meštana Mirijeva koji iz straha od Stojanovića nije želeo da mu pominjemo ime.

Prema njegovim rečima, većina problematičnih stanovnika ovog naselja se obraćala Stojanoviću kada bi se našla u problemu s policijom. Stojanović je, kaže, „sređivao situaciju“. Bio je vešt i u tome da pomiri dve zavađene strane, ali je iz svake situacije izvlačio i korist za sebe.

„Svi u kraju znaju za Ranka Konja. Oni stariji kažu da se, dok je bio mlad, bavio mnogim nezakonitim poslovima. Izazivao je strahopoštovanje kod svih. Bio je stalan gost mirijevskih lokala i mnogi su zazirali od njega. I sada ga povezuju s ljudima iz kraja koji imaju debele policijske dosijee, a neki od njih su bili i na izdržavanju višegodišnjih zatvorskih kazni. Znao je da uđe u ugostiteljske objekte u Mirijevu i počne da galami i bahato se ponaša“, priča sagovornik „Ekspresa“.

On tvrdi i da Stojanović svojevremeno nije krio da je blizak s pojedinim, sada bivšim rukovodiocima beogradske policije.

„Vrata kancelarija pojedinih načelnika je, što se kaže, otvarao nogom. Zbog njihove zaštite je i bio toliko bahat godinama. Naravno, ni on njima nije ostajao dužan. Usluga za uslugu, ali sada je očigledno ostao bez tih veza pa se našao na udaru policije“, kaže naš sagovornik.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
4°C
31.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve